Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Dihydrotestosteron, Haarcyclus, Haaruitval, Haarverlies

Wat is haaruitval?

Wat is haaruitval?

Iedereen verliest wel eens wat haren. Maar wat is haaruitval nou precies? Een mens verliest gemiddeld wel zo’n 50 tot 150 haren per dag. Als dit echter veel meer wordt dan gemiddeld, kan het haar niet meer genoeg nieuwe haren produceren en groeien er niet genoeg haren meer terug. In dit geval is er sprake van overmatige haaruitval. Haaruitval komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Voor specifieke info over haarverlies bij vrouwen kun je ons blog over haaruitval bij vrouwen lezen. Haaruitval en haarverlies kan erg vervelend en beangstigend zijn. Het haar is een belangrijk onderdeel van onze identiteit. Daarom is het belangrijk te weten wat de oorzaak van de haaruitval is. In de meeste gevallen is haaruitval slechts tijdelijk. De meest voorkomende vorm van haarverlies is Alopecia Androgenetica, of erfelijke haaruitval. Bij haarverlies wat veroorzaakt wordt door erfelijke factoren speelt het hormoon dihydrotestosteron een belangrijke rol. Er zijn nog een aantal andere oorzaken van haaruitval. Om hier meer over te weten kun je ons blog over de verschillende soorten haaruitval lezen.

Bij de verzorging van het haar is het ook belangrijk om te kiezen voor producten die passen bij je haartype. Voor algemene haarverzorging bieden wij een scala aan producten, waaronder de Revita Shampoo en Revita Conditioner van DS Laboratories. Deze zijn ontwikkeld met het oog op de algemene gezondheid van het haar.

Veranderingen in hormoonhuishouding, stress en langdurige ziekte kunnen ook een verklaring van de haaruitval zijn. Het is belangrijk dat je wel altijd eerst overlegt met je huisarts om de juiste oorzaak te bepalen. Het kan zijn dat familieleden bijvoorbeeld ook last hebben van haarverlies. De huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog, die je verder helpt en samen met jou kijkt naar een behandelplan. Voor algemene informatie over de zorg voor je haar en hoofdhuid, of advies over producten die passen bij jouw haartype en levensstijl, kun je contact opnemen via ons adviesformulier. We doen ons best om je vraag z.s.m. te beantwoorden. Vaak is dit al binnen 24 uur.

Haargroei en haarverlies

Bij gezond haar bevindt 66 tot 96% zich in de anagene fase, je haar is dus meestal aan het groeien. Hoe lang deze fase duurt verschilt per persoon. Zo duurt de fase meestal wat langer bij mensen met een Aziatische afkomst, in tegenstelling tot mensen met een Westerse afkomst. Het kan voorkomen dat een groot gedeelte van je haar, overgaat in de katagene fase. Haren stoppen dan met groeien en vervolgens zullen ze ongeveer vier maanden later ineens allemaal tegelijk uitvallen (telogeen). Als dit proces optreedt, en je ongeveer meer dan 150 haren per dag verliest, spreken we van telogeen haarverlies. Elke haar leeft ongeveer 3,5 jaar. Haren ontstaan in haarzakjes onder de hoofdhuid (die heten follikels). Wanneer je geboren wordt zijn er ongeveer 100.000 haarzakjes op je hoofd. Terwijl je ouder wordt, worden het er steeds minder. Dit is een natuurlijk proces.

Een haar heeft drie fasen in zijn leven. De eerste fase is de groeifase, en duurt ongeveer 3 jaar, het haart groeit dan ongeveer 1 centimeter per maand, maar dit kan erg verschillen per persoon. Bij volwassen bevindt het grootste gedeelte van het haar (80/90%) zich in de groeifase. Vervolgens komt er een overgangsfase waarbij de haar losser komt te zitten in het haarzakje en niet meer groeit. Na een paar dagen tot een maand komt het haar in de rustfase. Na zo’n 4 maanden valt de haar ten slotte uit. Het haarzakje heeft dan inmiddels al weer een nieuwe haar aangemaakt en het proces begint dan opnieuw. Dit proces kan ongeveer 10 tot 30 keer worden herhaald. Als je dit uitrekent zou kaalheid dus pas na 30 tot 105 jaar moeten optreden. Dit is nogal een verschil, en veel mensen krijgen al eerder te maken met haaruitval.

Anagene fase

Deze fase wordt ook wel de groeifase van het haar genoemd. Het haar groeit ongeveer 1,25 cm per maand en gemiddeld 90% van je haren bevinden zich in deze fase.

Katagene fase

Dit is de overgangsfase waarop het eind van de anagene fase wordt ingeluid. Tijdens deze fase trekt het haarzakje zich terug en maakt het los van zijn bron van voedingsstoffen (de hypodermis). Deze fase duurt meestal één tot twee weken en hierdoor bevindt zich maar gemiddeld 1% van al het haar in deze fase.

Telogene fase

De laatste fase van de haarcyclus is de telefone fase oftewel de rustfase. Deze fase duurt zolang als nodig is voor de volgroeide haar om uit te vallen. Gemiddeld 10% van alle haren bevinden zich in deze fase. Hierna zal het haarzakje de cyclus weer opnieuw beginnen bij de anagene fase.

Een groot deel van je leven is het aantal haren in de rustfase en groeifase gelijk. Naarmate je ouder wordt, zal je haarbos dunner worden. Dit is een natuurlijk proces. Wanneer het aantal haarzakjes in de loop van je leven afneemt, wordt je haarbos echter dunner. Meestal is dit geleidelijk. Soms verlies je echter ineens heel veel haar, of ontstaan er kale plekken. Ook is er in veel gevallen dan wat te doen aan je haarverlies. Het is dan wel belangrijk dat je eerst de oorzaak achterhaalt bij je huisarts of dermatoloog. Je kunt ons ook altijd om advies vragen door contact met ons op te nemen.