Winkelwagen

Biotine: het geheime recept voor dikker en voller haar

Lina ter Hennepe op 16 januari, 2020

Als je tips voor dikker en voller haar opzoekt, stuit je al gauw op biotine. Maar wat is biotine precies, waar is het allemaal goed voor en wat zijn met name de belangrijkste effecten?

Inhoudsopgave

1) Wat houdt biotine nou precies in?

Laten we beginnen bij het begin. Vitamine B8, oftewel biotine maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. De wateroplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12. Biotine of vitamine B8 speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten en de productie van vetzuren. Het draagt bij aan je energielevel en is het daarnaast ook van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en zorgt het voor gezond haar.

Biotine heeft om deze reden dan ook een belangrijk plekje veroverd in de beauty industrie, aangezien het goed is voor zowel het haar als de huid. Het draagt bij aan mooi en vooral gezond haar. Je vindt het in natuurlijke bronnen zoals: bonen, brood, vis, vlees, melk en oesters. In toevoeging tot biotine zijn er ook andere vitamines die zorgen voor mooi en gezond haar zoals: foliumzuur (vitamine B11), pantotheenzuur, Vitamine A, C en D. Terwijl voedingssupplementen ervoor kunnen zorgen dat het haar er weer gezond uitziet, moeten we niet vergeten dat haarbreuk tegengaan net zo belangrijk is.

Dit is zelfs het belangrijkste om ervoor te zorgen dat het haar langer groeit. Het haar kan door haarbreuk namelijk zijn maximale lengte niet behalen, ondanks de snelheid van de haargroei. Het is vergelijkbaar met wanneer het haar elke maand een centimeter groeit maar elke maand er ook een centimeter vanaf geknipt wordt, dan kan het haar ook niet zijn maximale lengte behalen. Biotine maakt het gezond en sterk, waardoor je haarbreuk tegen gaat.

Een biotine-tekort, komt dat vaak voor?
Tekorten aan deze vitamine komt bijna niet in een Westerse samenleving voor, alleen als je bijvoorbeeld rauwe eieren eet. Rauw eiwit bevat namelijk avidine, een stof die ervoor zorgt dat je biotine niet meer kunt opnemen in je lichaam. Een biotine-tekort kan huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie veroorzaken.

2) Wat zijn de belangrijkste effecten?

Biotine en energie
We hadden het hierboven al benoemd, maar biotine is belangrijk voor de productie van energie en onze stofwisseling. Biotine helpt energie vrij te maken uit ons eten. Deze energie heeft ons lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Daarnaast draagt biotine bij aan het metabolisme (stofwisseling) van koolhydraten, eiwitten en vetten in ons lichaam.

Speelt een rol tijdens zwangerschap en borstvoeding
Tijdens zwangerschap en borstvoeding is biotine belangrijk. Veel vrouwen hebben dan een verhoogde behoefte aan deze vitamine. In feite wordt er geschat dat 50% van de zwangere vrouwen een milde vorm van biotine tekort kan ontwikkelen. Dit betekent dat hun welzijn dit enigszins kan beïnvloeden, maar het niet ernstig genoeg is om merkbare symptomen te veroorzaken. Er wordt gedacht dat er tekorten optreden als gevolg van de snellere afbraak van biotine in het lichaam tijdens de zwangerschap.

Zenuwstelsel
Biotine speelt een rol in de stofwisselingsprocessen van alle cellen en zo ook in die van de zenuwcellen. Zo helpt het de cellen in het zenuwstelsel optimaal te blijven functioneren.

Psychologische functies
Biotine heeft ook een positieve werking op het concentratievermogen, geheugen en de leerprestatie.

Biotine en je haar
Mooie haren en een stralende huid zijn belangrijke kenmerken van je uiterlijk. Dit is voor de meeste mensen belangrijk en daarom ook goed om aandacht aan te geven. Biotine wordt daarom gezien als de ‘sleutelvitamine’ om een gezonde huid en haren te realiseren. Een tekort aan biotine kan echter leiden tot haarverlies, wat erop wijst dat de vitamine belangrijk is voor haar. Keratine is het eiwit waaruit je haar bestaat en biotine speelt een rol bij de productie van keratine. Het is niet precies duidelijk hoe, maar in tegenstelling tot veel voedingssupplementen voor haarverlies, zijn er aanwijzingen dat biotine werkt. Volgens een onderzoek uit 2016 in het International Journal of Trichology, bleek dat 38% van de vrouwen die kampt met haarverlies, een biotine tekort te hebben.

Een ander goed opgezet onderzoek wees op een verbetering van de haargroei met behulp van biotine supplementen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat deze studie gefinancierd werd door Lifes2good, Inc., een in Chicago gevestigd bedrijf dat het supplement maakt dat in de studie gebruikt wordt. Hoewel dit de bevindingen van de onderzoekers niet teniet doet, is het wel de moeite waard om erop te wijzen. Deze studie werd in 2015 gepubliceerd en bekeek de effecten van een supplement dat onder andere biotine, een complex van mariene eiwitten, zink en andere ingrediënten bevatte. Zestig vrouwen namen deel aan dit onderzoek waarvan 30 het daadwerkelijke supplement gingen uittesten en de overige 30 vrouwen kregen een placebo. De onderzoekers merkte op dat dit supplement over een periode van 90 dagen haarverlies kon verminderen en de haargroei zelfs kon verhogen.

Ten slotte zijn er ook een aantal verschillende studies bij kinderen gepubliceerd, waaruit bleek dat supplementen bestaande uit biotine ook bij hun haarverlies kan verminderen. Het haarverlies bij deze kinderen werd echter veroorzaakt door valproïnezuur, een medicijn waarvan wordt aangenomen dat het bijdraagt aan een tekort aan biotine. 

We kunnen dus concluderen dat er voornamelijk positieve resultaten bij proefpersonen werden gezien waarvan bekend was dat ze een biotine tekort hadden.

 

 


 

 

3) Hoeveel biotine mag je per dag innemen?

De adequate inname van biotine vind je hieronder:

Inname biotine

Een overschot aan biotine is niet schadelijk voor de gezondheid. Een eventueel overschot aan biotine plas je namelijk weer uit.

4) Het komt er dus op neer

Het is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk, dat je haarverlies wordt veroorzaakt door een tekort aan biotine. Haaruitval is slechts een van de vele tekenen dat je deze belangrijke B-vitamine mist. Als je een tekort vermoedt, kijk dan ook naar de andere tekenen, waaronder ruwe en schilferige plekken op de huid, gezwollen tong en vetafzetting op het gezicht.

Als je dit opmerkt, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Voor degenen die minder last heeft van al het bovenstaande, kun je je inname van biotine nog steeds verhogen door middel van het innemen van een supplement. Vergeet namelijk niet dat biotine een wateroplosbare vitamine is. Dit betekent dat enorme dagelijkse dosis vitamines nutteloos zijn, omdat je letterlijk het overschot aan biotine weer uitplast.

5) Welke voedingsmiddelen bevat biotine?

Veel voedingsmiddelen bevatten wat biotine. Je kunt de aanbevolen hoeveelheid biotine binnenkrijgen door een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten, waaronder de volgende:

  • Vlees, vis, eieren en orgaanvlees (zoals lever).
  • Noten en zaden.
  • Bepaalde groenten (zoals zoete aardappelen, spinazie en broccoli).
  • Peulvruchten, zoals sojabonen en pinda
  • Champignons
  • Eidooiers
  • Kaas

6) Welke producten met biotine raden wij aan?

OASE Hair Vitamins bestaan uit 16 hoogwaardige ingrediënten die zorgvuldig zijn geselecteerd op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, zonder over de veiligheidsmarges te treden. Deze revolutionaire vegan haarsupplement bevat alle essentiële voedingsstoffen voor gezonder, langer en mooier haar.

Een hoge dosis biotine wordt vaak gebruikt voor sterker, voller en gezonder haar en heeft als bijkomend voordeel dat het goed is voor huid en nagels. Zo heeft deze haarvitamine erop gelet om de juiste hoeveelheid biotine in de gummy te verwerken om de beste resultaten voor het haar te behalen.

Waarom? Gebruikers van biotine supplementen met meer dan 5 mg per dosering kreeg last van acne. OASE Hair Vitamins gebruikt 3 mg om dit tegen te gaan en biedt daarbij nog steeds een hele hoop biotine voor maximale haargroei. De overige vitaminen A, B6, B12, C & E zijn ook opgenomen in de formule en verbeteren de haarkwaliteit ieder op hun eigen, unieke wijze.

Foligain Biotine Supplement (10.000 mcg) is een veganistisch voedingssupplement ter ondersteuning van gezonder haar, huid en nagels. Biotine is een in water oplosbare vitamine die betrokken is bij de groeiprocessen en synthese van bepaalde eiwitten in het lichaam. Biotine draagt bij aan de normale haargroei, sterk haar en het behoud van een normale huid. Een tekort aan biotine kan voor een slechte haargroei en haaruitval zorgen.

De FOLIGAIN Biotine shampoo 473 ml. is een zachte, hydraterende, voedende en volumegevende shampoo. De shampoo is vrij van schadelijke ingrediënten zoals sulfaten en parabenen en bevat alleen natuurlijke ingrediënten.

De shampoo is de nieuwste toevoeging aan de haargroei stimulerende lijn van FOLIGAIN. De shampoo is verrijkt met biotine, omega-vetzuren, vitamine E en haverpit extract om de haargroei te stimuleren en de hoofdhuid te kalmeren. Het resultaat is een glanzende, gezonde dos met haar.

De FOLIGAIN Biotine conditioner 473 ml. is een zachte, hydraterende, voedende en volumegevende conditioner. De conditioner is vrij van schadelijke ingrediënten zoals sulfaten en parabenen en bevat alleen natuurlijke ingrediënten.

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9164991/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19056637/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11815321
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9176832/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989391/
https://www.hindawi.com/journals/drp/2015/841570/
https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961614P0809X/1

Verder lezenDe big 3 producten tegen erfelijke haaruitval bij mannen en vrouwen