Winkelwagen

Haaruitval bij vrouwen: Oorzaken en wat te doen?

Justin Regterschot op 12 juli, 2015

Haaruitval is niet alleen een probleem dat bij mannen kan voorkomen; het komt bijna net zo vaak voor bij vrouwen. Ongeveer 40% van alle vrouwen in Nederland krijgt op een gegeven moment in haar leven hiermee te maken. Buiten het feit dat dit erg onprettig is, kan het ook beangstigend zijn. Haar is een belangrijk onderdeel van je identiteit. Daarom is het belangrijk te weten wat de oorzaken zijn. In de meeste gevallen is haaruitval slechts tijdelijk, en kan er actie tegen genomen worden.

Inhoudsopgave

Haaruitval bij vrouwen kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Veranderingen in hormoonhuishouding, stress, langdurige ziekte maar ook erfelijkheid zijn de meest voorkomende oorzaken. Alvorens je besluit om producten aan te schaffen is het aan te raden eerst langs de huisarts te gaan. Dit omdat de precieze oorzaak voor het haarverlies vastgesteld moet worden, alvorens er behandeld kan worden. Het kan zijn dat familieleden bijvoorbeeld ook last hebben van haarverlies. Het is echter niet met zekerheid te zeggen dat erfelijkheid de oorzaak is van jouw haarverlies. De huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog, die je verder helpt en samen met jou kijkt naar een behandelplan. Producten die geschikt zijn voor elk type haaruitval zijn de Revita Shampoo en de Revita Conditioner van DS Laboratories. Het is daarnaast aan te raden om producten te gebruiken die gericht zijn op het oplossen van specifieke problemen. Als je meer informatie wil, of advies nodig hebt over wat voor jouw situatie het beste product is, kan je altijd het adviesformulier op onze website invullen. Je vraag wordt altijd binnen 48 uur in behandeling genomen door een specialist op het gebied van haaruitval.

Oorzaken haaruitval bij vrouwen

Diffuse haaruitval bij vrouwen (Telogeen Effluvium)

De meest voorkomende soort van haaruitval is zogeheten telogeen haarverlies; dit wordt veroorzaakt door stress of verandering in de hormoonhuishouding van het lichaam. Onder normale omstandigheden gaat je haar door drie fasen heen. Dit zijn de groeifase (anageen), de stopfase (katageen, hierbij stopt verdere groei van haar in de hoofdhuid) en de afstervingsfase (telogeen, waar het haar uit de hoofdhuid valt). Dit proces is ook nog eens te zien op de afbeelding hieronder.

Acute Telogeen Efflivium
Bij gezond haar bevindt 90% zich in de anagene fase, ofwel je haar is meestal aan het Haaruitval bij vrouwen voorbeeld 1groeien. Het kan voorkomen dat een hoog percentage van je haar, overgaat in de katagene fase. Haren stoppen dan met groeien en zullen vervolgens ongeveer vier maanden later allemaal tegelijk uitvallen (telogeen). Als dit proces optreedt, en je een langere tijd gemiddeld meer dan honderd haren per dag verliest, spreken we van telogeen haarverlies. Deze acute vorm van haarverlies kan veroorzaakt worden door de overgang, maar wordt voornamelijk veroorzaakt door een periode van stress. Voorbeelden hiervan zijn een (zware) bevalling, narcose, lange perioden van verminderd of niet eten of periodes van hoge koorts. Vaak zijn dit soort situaties tijdelijk.

Chronische Telogeen Efflivium
Wanneer haarverlies echter langer dan vijf maanden aanhoudt spreken we van een chronisch (telogeen) haarverlies. Chronisch haarverlies ontstaat door langdurige stress of problemen die voor schommelingen in de hormoonhuishouding zorgen. Voorbeelden hiervan zijn schildklierafwijkingen, chemotherapie, bloedarmoede, overmatige inname van vitamine A of problemen met je alvleesklier. Als je last hebt van stress, kan dit ook effect hebben op de rest van je lichaam. Het is daarom belangrijk te proberen de stress aan te pakken in overleg met je huisarts. Voordat je kan beginnen met behandelen, moet de oorzaak achterhaald zijn. Er zijn bijvoorbeeld meer oplossingen voor haarverlies veroorzaakt door problemen met de alvleesklier dan er zijn door overmatige inname van vitamine A. Voor het haarverlies bieden wij verschillende producten aan als oplossing. 

Oplossingen

Oplossing Acute Telogeen Efflivium
Astressin-B, een peptide wat stresshormonen reduceert, kan een goede boost voor het haar zijn. De Spectral.F7 gebruikt Astressin-B om haaruitval wat veroorzaakt wordt door stress tegen te gaan. Daarnaast bevat de lotion nog een aantal andere haargroei stimulerende ingrediënten. Hierdoor is de Spectral.F7 de beste oplossing tegen haaruitval wat veroorzaakt wordt door stress. Als je last van chronische stress hebt, kun je de Spectral.F7 ook gebruiken tegen haaruitval wat veroorzaakt wordt door chronische Telogeen Efflivium.

Oplossing Chronische Telogeen Efflivium
Een oplossing voor haaruitval bij vrouwen wat veroorzaakt wordt door verandering in de hormoonhuishouding (schildklierafwijkingen, zwangerschap, bloedarmoede, de overgang of problemen met je alvleesklier) is de Spectral.RS. De Spectral.RS lotion maakt gebruik van het ingrediënt Aminexil. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat de haaruitval gestimuleerd wordt, het voorkomt dat de haren vroegtijdig uitvallen en gaat de veroudering van het haarzakje tegen. Ook de Spectral.RS maakt gebruik van nog een aantal andere haargroei stimulerende ingrediënten. Meer daarover kun je lezen op de productpagina van de Spectral.RS.

Haaruitval bij vrouwen voorbeeld 2

Erfelijke haaruitval bij vrouwen (alopecia androgenetica)

Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door andere factoren, zoals erfelijkheid. Haaruitval dat veroorzaakt wordt door erfelijkheid, komt bij ongeveer 3% van alle vrouwen onder de 30 jaar voor. In tegenstelling tot mannen is het bij vrouwen vaker op latere leeftijd, gaat het proces veel langzamer en leidt het zelden tot kale plekken. Dat er zich haaruitval voordoet in jouw familie, betekent echter niet per se dat haaruitval hierdoor veroorzaakt wordt. Overleg daarom altijd eerst met je dokter. De boosdoener voor erfelijke haaruitval is een overgevoeligheid voor dihydrotestosteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat haarfollikels verschrompelen waardoor er op die plek van de hoofdhuid geen gezonde haren meer kunnen groeien. Na een tijd kan het haar afsterven en groeit er helemaal geen haar meer op die plek. Dit proces kan leiden tot dunne plekken op het hoofd, waar het haar soms doorschijnend lijkt, of het ontstaan van geheel kale plekken. Ondanks dat haaruitval veroorzaakt wordt door een overgevoeligheid voor dihydrotestosteron erfelijk is, zijn er een aantal oplossingen beschikbaar.

Oplossingen

Bij erfelijke haaruitval wordt er aangeraden om de "big 3" producten tegen haaruitval te gebruiken. Al deze producten zorgen ervoor dat de haarzakjes minder gevoelig zijn voor dihydrotestosteron of minder goed bereikbaar door het hormoon te blokkeren. Hieronder staat een overzicht van de "big 3" met als nummer 1 de meest effectieve oplossing.

  1. Een Nanoxidil of Minoxidil-lotion
    Minoxidil-lotions worden al jaren lang gebruikt tegen erfelijke haaruitval. Recentelijk is de vrije handel van Minoxidil in Nederland verboden geworden waardoor het lastiger is om aan Minoxidil te komen. Gelukkig heeft DS Laboratories een aantal jaar geleden een nieuw product tegen haaruitval ontwikkeld; De Spectral.DNC-N met 5% Nanoxidil. Nanoxidil is ontwikkeld om de beperkingen van Minoxidil weg te nemen en de effectiviteit te overtreffen. Recente studies hebben aangetoond dat Nanoxidil erg effectief is tegen erfelijke haaruitval bij zowel mannen als vrouwen.

  2. De Foligain Haargroei Capsules
    De formule van de Foligain Haargroei Capsules is gebaseerd op het bekende medicijn Finasteride wat ervoor zorgt dat dihydrotestosteron de haarfollikels niet meer kan bereiken, waardoor het haar niet afsterft en gezond blijft. Het voordeel van de Foligain Haargroei Capsules is dat de ingrediënten allemaal op natuurlijke basis zijn en daardoor geen nare bijwerkingen kunnen veroorzaken zoals dat bij Finasteride wel het geval is. De capsules zijn speciaal ontwikkeld tegen haaruitval en bevatten daarom precies de juiste hoeveelheid plantenextracten, vitamines en mineralen zodat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) niet overschreden wordt.

  3. Een haargroei stimulerende shampoo
    Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, is het aan te raden ook een kwalitatief-hoogstaande shampoo te gebruiken die haaruitval tegengaat, zoals de Revita Shampoo. Deze shampoo stimuleert haargroei bij vrouwen en bevat geen schadelijke stoffen (SLS, sulfaten en parabenen). De Revita Shampoo bevat bovendien een aantal dihydrotestosteron blokkerende ingrediënten wat ervoor zorgt dat de dihydrotestosteron minder invloed heeft op het verschrompelen van de haarzakjes (erfelijke haaruitval). Een haargroei stimulerende conditioner zoals de Revita Conditioner is altijd aangeraden.

Andere oorzaken die haaruitval kunnen veroorzaken

Behalve haaruitval veroorzaakt door stress of aanleg (erfelijk) zijn er ook andere oorzaken die haarverlies kunnen verklaren. Als de oorzaak voor jouw haarverlies één van deze vormen is, is er helaas geen behandelplan vanuit ons mogelijk. Je kunt in dit geval wel andere oplossingen zoeken zoals laserbehandelingen, of camouflage, zoals haarvezels.

Pleksgewijze kaalheid (Alopecia areata)

Wanneer je last hebt van pleksgewijze kaalheid, ontstaan er ronde of ovale kale plekken. Het is niet te voorspellen waar de plekken zich vormen, elk gebied van het lichaam waar haar groeit, kan worden aangedaan, met een uitzondering van grijs haar.  Kale plekken kunnen veranderen in grootte, en soms herstelt het haar zich weer vanzelf. Kale plekken kunnen ook jaren wegblijven en ineens weer terugkomen. De ziekte leidt vaak tot angst en onrust bij de patiënt en familie.  Pleksgewijze kaalheid ontstaat door een storing in het afweersysteem, dat zich ineens gaat richten op de eigen haarzakjes die hierdoor afsterven. In het begin zijn de haarzakjes dan ook nog te zien, maar als de ziekte langer duurt worden ze kleiner. De ziekte komt voor bij 1 op de 500 Nederlanders en vrouwen hebben er vaker last van dan mannen, vooral op latere leeftijd. De oorzaak van pleksgewijze kaalheid is nog niet volledig bekend. Vitiligo, psychiatrische stoornissen en pathologische stress kunnen eraan meewerken. Niet alle factoren zijn volledig bewezen. Stress, bijvoorbeeld, wordt algemeen gezien als een oorzakelijke factor maar hiervoor is nooit wetenschappelijk bewijs geleverd.

Kaalheid in de voorste haarlijn (Frontale fibroserende alopecie) 

Frontale fibroserende alopecie komt voor bij vrouwen in en na de menopauze. Het haarverlies is waarneembaar in de voorste haarlijn, tot en met boven de oren. De aandoening kan hardnekkig zijn. Vaak stopt het haarverlies vanzelf maar kan blijvende gevolgen hebben veroorzaakt. De oorzaak voor frontale fibroserende alopecie is een auto-immuunziekte. Hierbij treden er rond de haarfollikels ontstekingen op, te zien als rode puntjes op de hoofdhuid. 

Trichotillomania

Dit ziektebeeld leidt ertoe dat men compulsief zijn eigen lichaamshaar uittrekt, en wordt ook wel gezien als een vorm van zelfmutilatie. Vrouwen leiden vaker aan Trichotillomania dan mannen, maar het komt bij beide relatief veel voor. Meestal worden wimpers, wenkbrauwharen en ander gezichtshaar uitgetrokken. Maar ook haar rondom de schaamstreek of hoofdhaar kan haar worden uitgetrokken, waardoor er kale plekken ontstaan. Het is onbekend wat Trichtillomania veroorzaakt, maar episodes beginnen vaak in stressvolle perioden in iemands leven. Het is aan te raden om contact op te nemen met je huisarts of psycholoog wanneer je aan de stoornis lijdt, het is namelijk vaak erg moeilijk om er geheel zelfstandig vanaf te komen.  

Hoe lang duurt het voordat je effect ziet?

Haarverlies dat wordt veroorzaakt door erfelijke factoren kan worden tegengehouden. De oorzaak is echter niet permanent te stoppen. De behaalde effecten veroorzaakt door de behandeling met bijvoorbeeld shampoos, lotions en capsules blijven alleen aanwezig als de behandeling wordt voortgezet. Als je stopt met de behandeling, gaan de verbeteringen dus ook helaas weer weg. Haarverlies dat wordt veroorzaakt door stress kan wel permanent genezen worden, al is het wel aan te raden producten te blijven gebruiken om het haar gezond te houden. Wanneer je begint met een behandeling, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat haargroei een langzaam proces is. Effecten kunnen pas na 3 tot 6 maanden echt worden waargenomen.  Het volledige effect is pas echt zichtbaar na een periode van 12 maanden. Daarom is het belangrijk de behandeling zeker een aantal maanden voort te zetten; het resultaat is namelijk niet meteen zichtbaar. Vaak stoppen mensen al na 1 tot 2 maanden met hun behandeling omdat ze denken dat het product niet werkt. Dit is jammer omdat er gewoon meer tijd nodig is om de resultaten waar te kunnen nemen.  Daarom is doorzettingsvermogen heel belangrijk.

Heb je nog verdere vragen of heb je niet de informatie kunnen vinden die je zocht? Neem dan contact op via ons adviesformulier. Wij kunnen je helpen met het zoeken van een geschikte behandeling en doen dit natuurlijk helemaal gratis.

Verder lezenWelke vitamines gaan haaruitval tegen?