Bono's exclusieve lentekortingen: tot 20% op allesBekijk de kortingcodes

Haaruitval, haaruitval vrouwen, haaruitval zwangerschap

Haaruitval bij zwangerschap: wat te doen?

Lina ter Hennepe

Haaruitval bij zwangerschap: wat te doen?

Haaruitval kan in elk stadium voorkomen. Zo heb je haaruitval bij prille zwangerschap maar ook kan de haaruitval pas later optreden. Ook komt het voor dat vrouwen pas enkele maanden of zelfs een jaar na de bevalling last krijgen van haaruitval. Voor al deze problemen hebben wij een oplossing. De meest voorkomende haaruitval symptomen tijdens of na de zwangerschap zijn inhammen, kalende plekken en dunner haar maar de haaruitval bij een zwangerschap kan ook diffuus (geleidelijk verspreid) zijn. Diffuse haaruitval tijdens en na de zwangerschap komt het meest voor.

Wij leggen uit welke soorten haaruitval bij zwangerschap er zijn en bieden oplossingen aan. Haaruitval bij zwangerschap is vervelend en helaas veel voorkomend. Je hormonen zijn in de war. Normaal verlies je zo’n 100 haren per dag, nu kunnen dat er 50 of 200 zijn. Je kunt er dus ook een volle bos kan krijgen. Wij leggen uit welke soorten haaruitval bij zwangerschap er zijn en wat je eraan kunt doen.

Tijdens en na de zwangerschap vinden er veel veranderingen plaats in de hormoonhuishouding. Deze processen zorgen ervoor dat het kindje kan groeien, maar kunnen ook voor bijvoorbeeld stemmingswisselingen, misselijkheid en haaruitval zorgen.

Normaal gesproken doorloopt de haargroei een aantal fasen:

  • De groeifase (2 tot 6 jaar): Hierbij groeit het haar zoals je gewend bent.
  • De overgangsfase (1 tot 2 weken): Hierbij maakt het haartje zich klaar om uit te vallen.
  • De rustfase (1 tot 3 maanden): Het haartje is klaar om uit te vallen en wordt losgelaten door het haarzakje. Het kan zijn dat het haartje eerst nog in de hoofdhuid blijft zitten en pas bij frictie loskomt.

Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat er een groot deel van de haren naar de rustfase overgaat. Dit heeft allemaal te maken met de schommelingen in de hormoonhuishouding die worden veroorzaakt door de zwangerschap. Hierdoor kan het zijn dat de haargroei minder wordt en dat er kalende plekken ontstaan.

Ook stress kan een belangrijke factor zijn van haaruitval tijdens of na de zwangerschap. Dit heeft een naam: telogeen effluvium. De term is niet heel bekend, maar het is een belangrijke oorzaak van haaruitval bij zwangere vrouwen en nieuwe moeders.

Bij telogeen efflivium is de oorzaak meestal een duidelijk stressmoment die enkele weken tot maanden heeft plaatsgevonden voor de haaruitval. Bij deze vorm van haaruitval is er sprake van een gelijkmatig verlies van de haren. Je merkt dit voornamelijk tijdens het wassen of kammen van het haar.

Wat te doen bij haaruitval met de zwangerschap

Inhammen na zwangerschap, wat te doen?

DS Laboratories Spectral RS lotion tegen niet erfelijke haaruitval

De inhammen worden veroorzaakt door hormoonschommelingen. De Spectral.RS lotion verbetert de conditie van de hoofdhuid en werkt minimaal 12 uur. De formule gaat overmatige productie van talg tegen. Heb je liever een shampoo? Kies dan voor de Foligain Shampoo

Dunner haar tijdens zwangerschap 

Foligain Anti-haaruitval shampoo voor vrouwen packshot voorkant

Voor het verhelpen van dunner haar tijdens je zwangerschap raden wij de Foligain Shampoo voor vrouwen aan. Deze shampoo focust op het verminderen van dunner wordend haar, waardoor je haar weer voller wordt. 

Kale plekken na zwangerschap verhelpen

Ook kale plekken na de zwangerschap zijn veroorzaakt door hormoonschommelingen. Je kunt een lotion kopen zoals de Spectral.RS Lotion. Dit product is tegen niet-erfelijke haaruitval zoals haaruitval bij zwangerschap, stress of door medicatie. 

OASE Hair vitamins voor zwangerschap

Ook hebben wij haarvitamines die ervoor zorgen dat het haar sterker wordt gehouden van binnenuit: namelijk de OASE Hair Vitamins. Dit zijn revolutionaire, vegan Soft Gums™ met een natuurlijke zwarte bessensmaak. 

OASE Hair Vitamins bestaan uit 16 hoogwaardige ingrediënten die zorgvuldig zijn geselecteerd op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De gummies zijn gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en uiteraard vrij van GMO’s.

Haaruitval een jaar na je bevalling 

Als je last hebt van haaruitval een jaar na je bevalling, heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met telogeen effluvium. Bij telogeen effluvium wordt door middel van stress de hormoonbalans verstoord. Deze verstoring zorgt ervoor dat het callogene weefsel rondom het haarzakje wordt verhard. Door deze verharding kunnen er onvoldoende voedingsstoffen bij het haarzakje komen, waardoor de haargroei slechter wordt. Wanneer dit proces een lange tijd aanhoudt, kan er (acute) haaruitval optreden.

Om dit proces te onderbreken raden wij twee soorten producten aan: een lotion en een shampoo.

Spectral.F7 lotion
DS Laboratories spectral F7 lotion tegen haaruitval

FOLIGAIN Anti-haaruitval shampoo voor vrouwenFoligain Shampoo tegen haaruitval
Deze shampoo werkt tegen ieder type haarverlies en bevat geen schadelijke ingrediënten zoals SLS, siliconen, parabenen en ftalaten. Deze ingrediënten zijn agressief en verwijderen essentiële oliën van de hoofdhuid die nodig zijn voor een gezonde omgeving. Door deze Foligain shampoo te gebruiken zal de hoofdhuid weer rustig worden en de balans terugvinden voor een gezonde haargroei. Daarnaast bevat de shampoo ook trioxidil, een haargroei stimulerend complex bestaande uit biotine, vitamine, kruiden en plantenextracten.

    Als je het idee hebt dat de haaruitval wellicht ook komt door een tekort aan vitaminen en mineralen dan kun je kiezen voor de Revita Tabletten. De ultramoderne formule bestaat uit Canadees wilgenkruid en allerlei andere natuurlijke ingrediënten om ervoor te zorgen dat je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

    Andere problemen omtrent haaruitval tijdens zwangerschap?

    Heb jij last van andere problemen of wil je nog wat meer informatie over haaruitval bij een zwangerschap? Stuur ons dan een berichtje. Wij analyseren jouw situatie aandachtig en geven je vrijblijvend advies. Op de contactpagina vind je alle manieren waarop je contact met ons kunt opnemen of je kunt het contactformulier invullen.