Winkelwagen

Het effect van een ketoconazol shampoo op haaruitval

Justin Regterschot op 05 december, 2017

Ketoconazol is een antischimmel medicatie die in het algemeen wordt voorgeschreven om infecties, eczeem of ernstige hoofdroos te bestrijden. Na onderzoek is men erachter gekomen dat ketoconazol niet alleen goed is tegen infecties maar ook een effectief resultaat heeft op mensen die lijden aan Alopecia Androgenetica, beter bekend als erfelijke kaalheid bij mannen en vrouwen.

Inhoudsopgave

Er zijn verschillende versies ketoconazol shampoos op de markt verkrijgbaar; namelijk 0,25%, 1% en 2%. De 1% versie en lager zijn verkrijgbaar via winkels en webshops. De 2% variant kan worden gekocht met een doktersrecept. De Amerikaanse Haaruitval Association beweert dat de 2% variant effectiever is dan de 1% versie, hoewel er wel meer kans is op vervelende bijwerkingen door de verhoogde dosering ketoconazol.

Wat is een ketoconazol shampoo

Een ketoconazol shampoo is een shampoo met daarin het ingrediënt ketoconazol. Ketoconazol doodt schimmelen gisten en wordt gebruikt om de klachten bij seborroïsch eczeem te verminderen. Na enkele wasbeurten met de ketoconazol shampoo nemen jeuk en schilfering al af. Ketoconazol heeft daarnaast ook een DHT-onderdrukkende werking. Dit houdt in dat het effectief is tegen erfelijke haaruitval. Het gebruik van een ketoconazol shampoo kan ervoor zorgen dat de haaruitval verminderd en de bestaande haargroei beter wordt.

Hoe werkt een ketoconazol shampoo tegen haaruitval?

Ketoconazol heeft een klinisch bewezen werking tegen haaruitval en wordt tegenwoordig vaak voorgeschreven door een dermatoloog om de haaruitval te verminderen of zelfs te stoppen. Op welke manieren werkt de ketoconazol nou tegen haarutval?

 1. Ketoconazol is ontstekingsremmend
  Ketoconazol stimuleert een gezonde hoofdhuid en daarmee een gezonde haargroei door ontstekingen tegen te gaan.

 2. Verlagen van dihydrotestosteron
  Ketoconazol verlaagd het enzym 5-alfa-reductase in de hoofdhuid. Het enzym 5-alfa-reductase zorgt ervoor dat testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron (oorzaak van erfelijke haaruitval). Hierdoor wordt haaruitval dat veroorzaakt wordt door erfelijke factoren (Alopecia Androgenetica) geremd of zelfs gestopt.

 3. Bestrijden van hoofdroos en eczeem
  Schimmels en hoofdroos krijgen door het dagelijkse gebruik van de ketoconazol geen kans om zich te uit te breiden. Hierdoor wordt er een gezondere situatie voor het haar gecreëerd.

Hoe wordt een ketoconazol shampoo gebruikt?

Bij het gebruik van een ketoconazol shampoo wordt er altijd aangeraden om de shampoo minimaal 4 minuten te laten intrekken in de hoofdhuid. Om de effectiviteit te maximaliseren moet de ketoconazol shampoo met regelmaat worden aangebracht zonder hierbij grote pauzes te nemen van gebruik. De ketoconazol shampoos hebben weinig tot geen bijwerkingen.

Ketoconazol shampoo bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Irritatie van de huid, branderig gevoel, jeuk en roodheid. Meestal trekt dit in enkele dagen weer weg. Blijf je last houden? Raadpleeg dan een arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Blaasjes op de huid, kleverige huid, tintelingen, droge huid of ontstoken huid.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Je merkt dit aan huiduitslag, jeuk of galbulten. Stop dan het gebruik en raadpleeg een arts. Als je last hebt van een gevoelige hoofdhuid wordt het gebruik van ketoconazol op de hoofdhuid afgeraden.

De meest gemelde bijwerkingen zijn irritaties op de huid, een branderig gevoel, roodheid en een droge huid. Meestal trekken deze bijwerkingen snel weer weg. Daarnaast kunnen een droge huid en branderig gevoel voorkomen worden door de hoofdhuid te voeden met een goede conditioner. De Biotine conditioner van Regenepure is hiervoor een geschikte oplossing. Daarnaast bevatten veel ketoconazol shampoos sulfaten. Sulfaten kunnen bij sommige patiënten voor allergische reacties zorgen zoals irritaties op de hoofdhuid. Met name degenen die lijden aan astma. Voor een sulfaat vrije ketoconazol shampoo raden wij aan om voor de Regenepure DR shampoo te kiezen.

Regenepure DR Shampoo
De favoriete ketoconazol shampoo van Verbeterhaar is de Regenepure DR shampoo. Deze shampoo is speciaal ontwikkeld om vroegtijdig haarverlies tegen te gaan en zorgt voor een schone hoofdhuid welke vrij is van roos en schimmels. Daarnaast bevat de shampoo geen schadelijke ingrediënten zoals sulfaten, parabenen of siliconen. De shampoo is ontwikkeld door Salonceuticals, een bedrijf dat zich sinds 2011 alleen nog maar richt op producten tegen haaruitval. De shampoo is wereldwijd bekend en wordt door veel dermatologen aangeraden als bestrijding van haaruitval. Voor de beste resultaten dien je de Regenepure DR 3-5 per week te gebruiken in combinatie met de Regenepure Biotin Conditioner of Regenepure NT (conditionerende shampoo).

Verder lezenWat is Minoxidil en wat is het effect op haaruitval?