Winkelwagen

Saw Palmetto tegen haarverlies: mythe of een wonder?

Lina ter Hennepe op 03 juli, 2019

Het is gewoonlijk dat je dagelijks haren verliest, maar als het haar zichtbaar dunner wordt zou er meer aan de hand kunnen zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Niet iedereen heeft het getroffen: de hoeveelheid haar die je namelijk hebt (en houdt) is genetisch bepaald. Echter kun je hier als persoon zelf weinig aan veranderen, terwijl producten dat weer wel kunnen.

Haargroeimiddelen die je in grote hoeveelheden aanschaft, kan voelen alsof je oneindig veel aan het uitproberen bent dat tot weinig succes leidt. Er zijn echter wel natuurlijke middelen om haaruitval te voorkomen. In het geval van Saw Palmetto zijn de bevindingen veelbelovend in vergelijking met andere supplementen. Het is geen genezing, maar er zijn wetenschappelijke bewijzen dat deze kruid mogelijk een aantal haargroei voordelen biedt.

Inhoudsopgave

Wat is Saw Palmetto?

Saw Palmetto is een natuurlijk middel wat haaruitval voorkomt. In Nederland staat het ook wel bekend als zaagpalm. Dit ingrediënt wordt gewonnen uit kleine palmen (zaagpalm) die groeien in het zuidoosten van Amerika. Uit deze plant worden de serenoa repens gehaald, die boordevol vetzuren en plantensterolen zitten. De plant groeit alleen in warme klimaten en is ongeveer 3 meter hoog. Saw Palmetto wordt al decennia lang gebruikt in de natuurgeneeskunde. Het heeft naast het verminderen van kaalheid, ook een gunstige werking op acne, het kan de libido verhogen en de kwaliteit van het mannelijk zaad bevorderen.

Saw Palmetto plant

Saw Palmetto, je gezondheid en je haar

Dit natuurlijke middel kan gebruikt worden voor verschillende gezondheidsproblemen, echter is het bij twee aandoeningen het meest wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Voor haaruitval en prostaatproblemen.

Saw Palmetto vermindert de dihydrotestosteron (DHT), wat de boosdoener is van erfelijke haaruitval. DHT is verantwoordelijk voor het krimpen van de haarfollikels waardoor het haarzakje steeds fijner en kleiner zal worden. Uiteindelijk zullen deze follikels uitvallen en niet meer terugkomen. DHT is verantwoordelijk voor ongeveer 95% van de haaruitval en daarom is Saw Palmetto zeer belangrijk om de DHT te verminderen.

Alternatief voor finasteride

Saw Palmetto wordt ook gebruikt als alternatief voor Finasteride. Finasteride is een medicijn wat voorgeschreven wordt om erfelijk haarverlies tegen te gaan. Finasteride blokkeert de DHT productie met vaak vervelende bijwerkingen als gevolg: erectiestoornissen, impotentie, een verminderd libido, borstgroei en pijnlijke testikels. Saw Palmetto daarentegen heeft als enige bijwerking milde maagklachten. Qua effectiviteit zal Saw Palmetto minder goed werken dan Finasteride, maar is het een zeer goed alternatief om erfelijk haarverlies tegen te gaan, zonder bijwerkingen.

Wat je moet weten over deze kruid

 • Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat zaagpalm haaruitval kan verminderen en zelfs haargroei kan stimuleren.
 • Dit middel komt in de vrije natuur voor. De kans op bijwerkingen zijn zeer klein.
 • Het innemen van Saw Palmetto zorgt ervoor dat er als het ware een schild om de haarzakjes gevormd worden en deze vervolgens niet worden aangetast door de DHT
 • Het wordt niet aanbevolen voor kinderen of zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. 

Wetenschappelijk bewezen onderzoeken

Er zijn weinig onderzoeken naar zaagpalmetto en androgene alopecia. Er zijn echter drie onderzoeken die vaak worden aangehaald als mogelijke aantoonbare positieve effecten die het extract van de plant heeft op haaruitval.

 • Een in 1999 gepubliceerde studie in de Journal of Alternative and Complementary Medicine vond dat palmetto-capsules, gedurende een periode van vijf maanden, de conditie van het haar verbeterden.
 • In 2012 vergeleken wetenschappers de effecten van zaagpalmetto met de effecten van finasteride. Hun werk werd gepubliceerd in het International Journal of Immunopathology and Pharmacology. Hoewel de onderzoekers hadden aangegeven dat finasteride effectiever is bij het verhogen van de haargroei, dan saw palmetto, hadden beide een positief effect. Gedurende een periode van twee jaar zag 38% van degenen die zaagpalmetto zagen een verhoogde haargroei, vergeleken met 68% van degenen die finasteride gebruikten.
 • Een studie die voor het eerst werd gepubliceerd in het Australasian Journal of Dermatology in 2015 suggereerde dat er positieve resultaten konden worden gevonden van producten die zaagpalmetto bevatten. Volgens de onderzoekers nam het haar toe na 12 en 24 weken gebruik van het product. Een grote tekortkoming van deze studie was dat er geen gebruik is gemaakt van een placebo-controle. De wetenschappers konden hun bevindingen dus niet vergelijken met mannen die geen actief ingrediënt hadden gekregen.

De oplossing: haargroei capsules

Erfelijk haarverlies bij zowel mannen als vrouwen wordt ook wel Alopecia Androgenetica genoemd. Dit wordt veroorzaakt doordat testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT) door het 5-alfa-reductase enzym. Als de haarzakjes (genetisch) gevoelig zijn voor DHT, dan zal dit resulteren in verschrompeling van deze haarzakjes.

Doordat haarverlies in de afgelopen jaren een belangrijke topic geworden is, is het geen wonder dat mensen zich wenden tot kruidengeneesmiddelen. Saw Palmetto is een van de meest populaire kruid die mensen proberen om haarverlies te voorkomen of het haar opnieuw te laten groeien.

Foligain Haargroei CapsulesOnze meest populaire product met zaagpalm zijn Foligain Capsules. Erfelijk haarverlies wordt veroorzaakt door het dihydrotestosteron (DHT). Wanneer de haarzakjes gevoelig zijn voor DHT, zullen deze verschrompelen en steeds zwakker worden. Uiteindelijk is het haarzakje te zwak om nog een haar te produceren en zal deze afsterven. Dit zal dit voor kalende plekken op de hoofdhuid zorgen.

Om dit proces tegen te gaan kun je simpelweg twee capsules van de Foligain Haargroei Capsules nemen. De Foligain Haargroei Capsules zijn de meest veilige en makkelijke manier om haaruitval tegen te gaan. De capsules zijn speciaal ontwikkeld tegen haaruitval en bevatten daarom precies de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen en plantenextracten zodat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschreden wordt. De capsules zijn vegetarisch en bevatten een aantal belangrijke ingrediënten tegen haaruitval waaronder. Nettle Leaf Extract, Foliumzuur, Biotine, zink, Niacine, Vitamine B6, beta-sitosterol en Amerikaanse Ginseng Root Extract. Het belangrijkste ingrediënt is Saw Palmetto, een plantenextract dat een klinisch bewezen werking heeft bij het beschermen van de haarzakjes tegen de DHT.

Bronnen:

 • http://www.americanhairloss.org/womenhairloss/causesofhair_loss.asp
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840927/
 • http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/sawpalmetto/background/hrb-20059958
 • http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/saw-palmetto
 • https://nccih.nih.gov/health/palmetto/ataglance.htm
 • http://www.naturinstitut.info/docs/klettenwurzeloel-sitosterol.pdf
 • http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/039463201202500435
 • http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ajd.12352/abstract
Verder lezenDe big 3 producten tegen erfelijke haaruitval bij mannen en vrouwen