Bono's exclusieve lentekortingen: tot 20% op allesBekijk de kortingcodes

Dihydrotestosteron, Haaruitval, Haarverlies, Ketoconazol, Nanoxidil, Vrouwen

Verschillende soorten haaruitval

Verschillende soorten haaruitval

In dit blog beschrijven wij de verschillende soorten haaruitval en de daarbij mogelijke oplossing. De volgende verschillende soorten haaruitval worden behandeld:

    Involutional Alopecia en Senile Alopecia zijn vormen van haaruitval die worden veroorzaakt door ouderdom. Dit is een natuurlijke omstandigheid waarbij de haarfollikels in de rustfase blijven. Naarmate je ouder wordt, groeien er minder haren waardoor je haar korter en dunner zal worden.

    Meest voorkomende oorzaak: Alopecia Androgenetica

    Erfelijke haaruitval komt bij zo'n 70% van de mannen voor. Het kan ook bij vrouwen voorkomen, zij het minder vaak. Haaruitval veroorzaakt door erfelijkheid kan worden aangepakt met diverse benaderingen. Er zijn producten zoals Nanoxidil en Minoxidil die sommige mensen gebruiken bij erfelijke haaruitval, maar het is belangrijk om medisch advies in te winnen voordat je deze producten gebruikt. Bij vragen over erfelijke haaruitval, of voor advies over geschikte producten, neem contact op met onze specialist.Inhammen bij man door erfelijke haaruitval (Alopecia Androgenetica)

    Oplossingen
    Helaas is er nog geen wondermiddel tegen haaruitval wat veroorzaakt wordt door erfelijkheid. Gelukkig zijn er een aantal klinisch bewezen producten op de markt die de haaruitval streng vertragen en soms zelfs voor wat hergroei van het haar zorgen. Specialisten raden aan om de 'big-3' te gebruiken tegen erfelijke haaruitval:

    1. Nanoxidil lotion tegen erfelijke haaruitval
      Een Nanoxidil of Minoxidil-lotion
      Misschien wel het meest bekende middel is Minoxidil. Oorspronkelijk werd Minoxidil gebruikt als remedie tegen een te hoge bloeddruk. Gebruikers kwamen erachter dat dit middel voor een enorme boost in de haargroei zorgde. Een wetenschappelijk onderzoek bewees dat Minoxidil inderdaad hielp tegen erfelijke haaruitval. Helaas is Minoxidil sinds kort alleen maar via doktersrecept te verkrijgen in Nederland. Gelukkig is er een relatief nieuw middel op de markt genaamd Nanoxidil. Deze lotion is ontworpen om de beperkingen en effectiviteit van Minoxidil te overtreffen.

    2. Finasteride of een natuurlijke variant daarvan
      Haargroei capsules van Foligain
      Het best werkende medicijn tegen haaruitval is Finasteride. Helaas heeft dit medicijn nare bijwerkingen waardoor veel mensen met erfelijke haaruitval hiervan afzien. Daarnaast mag Finasteride ook niet door vrouwen gebruikt worden. De capsules van Foligain Haargroei Capsules bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten.

    3. Een shampoo met het ingrediënt ketoconazol of Procyanidin B2
      Revita shampoo tegen haaruitval
      Als laatste wordt er aangeraden om een kwalitatief-hoogstaande shampoo te gebruiken, zoals de Revita Shampoo. Deze shampoo stimuleert de haargroei en bevat geen schadelijke stoffen (SLS, sulfaten en parabenen). De Revita Shampoo bevat bovendien een percentage Procyanidin B2.

    Alopecia Diffusa

    Bij deze vorm van haarverlies krijg je ineens hevige haaruitval. Het is daarom belangrijk zo snel mogelijk te achterhalen wat de oorzaak is. Dit kun je doen door een arts of dermatoloog te bezoeken. Als deze bekend is en behandelbaar is, dan kan het haar in drie tot negen maanden hersteld worden en is het resultaat waar te nemen na ongeveer 1 jaar tijd.

    Haaruitval door (extreme) stress (Telogeen Effluvium)

    Eén van de meest voorkomende soorten haaruitval is het zogeheten telogeen haarverlies; dit wordt veroorzaakt door stress in het lichaam. Normaal gesproken gaat je haar door drie fasen heen. Dit zijn de groeifase (anageen), de rustfase (telogeen, hierbij stopt verdere groei van haar in de hoofdhuid) en de afstervingsfase (katageen, waar het haar uit de hoofdhuid valt). Dit proces kan je nog eens goed bekijken op de afbeelding hieronder.

    Verschillende soorten haaruitval 2

    Bij gezond haar bevindt 90% zich in de anagene fase, dus je haar is meestal aan het groeien. Het kan gebeuren dat een hoog percentage van je haar, overgaat in de katagene fase. Haren stoppen dan met groeien en zullen vervolgens ongeveer vier maanden later allemaal tegelijk uitvallen (telogeen). Als dit proces optreedt, en je gemiddeld meer dan 150 haren per dag verliest, spreken we van telogeen haarverlies. Deze acute vorm van haarverlies kan veroorzaakt worden door de overgang bij vrouwen, maar ook door stress. Voorbeelden hiervan zijn een (zware) bevalling, narcose, lange perioden van verminderd of niet eten (bijvoorbeeld een crashdieet), ijzertekort  of periodes van hoge koorts en ziekte. Vaak zijn dit soort situaties tijdelijk. Wanneer haarverlies echter langer dan vijf maanden aanhoudt spreken we van een chronisch (telogeen) haarverlies. Chronisch haarverlies ontstaat door langdurige stress. Denk bijvoorbeeld aan schildklierafwijkingen, chemotherapie, bloedarmoede, overmatige inname van vitamine A of problemen met je alvleesklier.  Als je last hebt van stress, kan dit ook effect hebben op de rest van je lichaam. Het is daarom belangrijk te proberen de stress aan te pakken in overleg met je huisarts. Voordat je kan beginnen met behandelen, moet de oorzaak achterhaald zijn. Er zijn bijvoorbeeld meer oplossingen voor haarverlies veroorzaakt door problemen met de alvleesklier dan er zijn door overmatige inname van vitamine A. Voor het haarverlies bieden wij verschillende producten aan als oplossing.

    Oplossingen

    DS Laboratories Spectral RS packshot voorkant

    De Spectral.RS is een haarverzorgingsproduct dat is ontwikkeld met aandacht voor de behoeften van het haar. Dit product is ontworpen om een ondersteunende rol te spelen in je haarverzorgingsroutine.

    DS Laboratories Spectral F7 packshot voorkant

    De Spectral.F7 van DS Laboratories is een product dat zich richt op de verzorging van het haar. Het unieke ingrediënt in dit product is Astressin-B. Dit product is speciaal ontworpen voor diegenen die op zoek zijn naar een aanvullend product in hun haarverzorgingsroutine, met name in tijden van stress.

    Het is belangrijk om te benadrukken dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan de algehele gezondheid van je haar. Factoren zoals blootstelling aan de zon, roken, en het algehele welzijn kunnen allemaal invloed hebben op de conditie van je haar. Het is raadzaam om altijd aandacht te besteden aan deze aspecten van je levensstijl voor het behoud van gezond haar.

    In gevallen waar haarverlies veroorzaakt wordt door specifieke omstandigheden, is het belangrijk om professioneel medisch advies in te winnen. Er zijn diverse benaderingen en oplossingen beschikbaar, afhankelijk van de individuele situatie. Dit kan variëren van gespecialiseerde behandelingen tot alternatieve methoden zoals camouflageproducten. Raadpleeg altijd een huisarts of specialist om de meest geschikte aanpak voor jouw specifieke situatie te bepalen.

    KeratinMD productenlijn

    Pleksgewijze kaalheid (Alopecia areata)

    Wanneer je last hebt van pleksgewijze kaalheid, ontstaan er ronde of ovale kale plekken. HetVerschillende soorten haaruitval 3 is niet te voorspellen waar de plekken zich vormen, elk gebied van het lichaam waar haar groeit, kan worden aangedaan, met een uitzondering van grijs haar.  Kale plekken kunnen veranderen in grootte, en soms herstelt het haar zich weer vanzelf. Kale plekken kunnen ook jaren wegblijven en ineens weer terugkomen: het is dus niet bekend wanneer het gebeurd. De ziekte leidt vaak tot angst en onrust bij de patiënt en familie, omdat ze niet weten wat er aan de hand is.  Pleksgewijze kaalheid ontstaat door een storing in het afweersysteem, dat zich gaat richten op de eigen haarzakjes die vervolgens afsterven. In het begin zijn de haarzakjes dan ook nog te zien, maar als de ziekte langer duurt worden ze kleiner. De ziekte komt voor bij 1 op de 500 Nederlanders en vrouwen hebben er vaker last van dan mannen, vooral op latere leeftijd. De oorzaak van pleksgewijze kaalheid is nog niet helemaal bekend. Vitiligo, psychiatrische stoornissen en pathologische stress kunnen eraan meewerken. Niet alle factoren zijn volledig bewezen. Stress, bijvoorbeeld, wordt algemeen gezien als een oorzakelijke factor maar hiervoor is nog nooit wetenschappelijk bewijs geleverd.

    Kaalheid in de voorste haarlijn (Frontale fibroserende alopecie)

    Frontale fibroserende alopecie komt treedt op bij vrouwen in en na de menopauze. Het haarverlies is waarneembaar in de voorste haarlijn, tot en met boven de oren.

    De aandoening kan moeilijk te overkomen zijn. Vaak stopt het haarverlies vanzelf maar kan blijvende gevolgen hebben veroorzaakt. De oorzaak voor frontale fibroserende alopecie is een auto-immuunziekte. Hierbij treden er rond de haarfollikels ontstekingen op, te zien als rode puntjes boven op de hoofdhuid.  Deze vorm van haaruitval kent meerdere vormen. Alopecia Totalis: zorgt voor haarverlies van alle haren op de hoofdhuid. Een andere vorm is Alopecia Universalis: wat ook zorgt voor haarverlies bij de wimpers, wenkbrauwen, en ander lichaamshaar. Minder voorkomend zijn Areata Monocularis: kaalheid op één plek van het haar (lijkt op pleksgewijze kaalheid, echter ontstaan er dan meerdere kale plekken) en Alopecia Areata Barbae, waarbij haarverlies alleen optreedt in de baard.  

    Trichotillomania

    Dit ziektebeeld leidt ertoe dat mensen compulsief eigen lichaamshaar uittrekken. Dit wordt ook wel gezien als een vorm van zelfmutilatie. Vrouwen leiden vaker aan Trichotillomania dan mannen, maar het komt bij beide relatief veel voor. Meestal worden wimpers, wenkbrauwharen en ander gezichtshaar uitgetrokken. Maar ook haar rondom de schaamstreek of hoofdhaar kan haar worden uitgetrokken, waardoor er kale plekken ontstaan, of zelfs al het haar wordt uitgetrokken in een bepaald gebied. Het is onbekend wat Trichtillomania precies veroorzaakt, maar is vaak gerelateerd aan psychische, en niet fysieke klachten. Episodes beginnen vaak in stressvolle perioden in iemands leven. Het is aan te raden om contact op te nemen met je huisarts of psycholoog wanneer je aan de stoornis lijdt, het is namelijk vaak erg moeilijk om er geheel zelfstandig vanaf te komen.

    Scarring Alopecia

    Deze vorm van haaruitval wordt ook wel “Cicatricial Alopecia” of “verlittekende Alopecia” genoemd. Haaruitval is niet altijd direct zichtbaar aan bijvoorbeeld zichtbare littekens op de hoofdhuid. Deze bevinden zich meestal hieronder, op de plek waar de haarfollikels worden vervangen door littekenweefsel. Deze kunnen zich dan niet meer vernieuwen en daardoor kan er geen nieuw haar meer groeien.

    Tinea Capitis

    Deze vorm van haarverlies komt vooral voor bij kinderen en wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Volwassenen lijden bijna niet aan deze conditie. Kinderen hebben vaak last van roos, een rode(re) hoofdhuid en ze verliezen hun haar compleet. Wanneer er snel genoeg behandeld wordt kan het haar nog terug groeien.

    Haarverlies kan ook optreden door bepaalde stoffen die de haarwortel aantasten, zoals thaliumvergiftiging of middelen tegen kanker. Haarverlies dat hierdoor is veroorzaakt is meestal tijdelijk. Ook ziekten, zoals syphilis en schimmels (Tinea Capitis, zie hierboven) kunnen haarverlies veroorzaken. Een laatste verklaring voor haarverlies is traction alopecia: deze vorm van haaruitval voor veroorzaakt door langdurige druk op het haar, bijvoorbeeld door het te lang en te strak in staarten of vlechten te houden.

    Tips voor gezond haar en voorkomen van haaruitval

    Je haar is een belangrijk deel van je identiteit. Wees er dus voorzichtig op en vooral zuinig mee. Gezond haar begint bij de hoofdhuid. Gebruik een goede, geschikte shampoo aangevuld met een conditioner. Onze tip is om een shampoo en conditioner te gebruiken zonder schadelijke ingrediënten zoals SLS, parabenen of sulfaten. De juiste verzorgingsproducten zijn ook belangrijk, laat je hierover altijd adviseren. Er zijn heel veel producten op de markt die goed lijken maar eigenlijk schadelijk zijn. Bij Bono staan we altijd voor je klaar om advies te geven. Zorg ervoor dat je stylingsproducten altijd goed uit het haar wast om build-up (het ophopen van verschillende andere producten zoals haarlak, wax of andere styling producten) te voorkomen.