Winkelwagen

Wat is Minoxidil en wat is het effect op haaruitval?

Justin Regterschot op 31 juli, 2018

Laatste update: 25-03-2021

Last van haaruitval? Minoxidil is het meest gebruikte middel tegen haaruitval. In dit artikel kijken we uitgebreid naar Minoxidil, van definitie tot gebruik en van bijwerkingen tot alternatieven.

Alle Minoxidil-houdende producten die verkocht worden via verbeterhaar.nl zijn geregistreerd in Nederland en/of België. Verbeterhaar voldoet aan strenge eisen opgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Verbeterhaar heeft al jarenlang ervaring met de verkoop van minoxidil en kan je helpen met alle vragen die je hebt.

Direct Minoxidil kopen in Nederland?

Inhoudsopgave

Wat is Minoxidil?

Man die zijn haaruitval bekijkt voordat hij Minoxodil gaat gebruiken

Minoxidil werkt tegen erfelijke haaruitval oftewel Alopecia Androgenetica. Het product heeft een aantal aanzienlijke voordelen:

 • Geschikt voor zowel mannen als vrouwen
 • Laat geen sporen achter
 • Is eenvoudig en pijnloos
 • Klinisch bewezen antwoord op haaruitval

Verschillende soorten Minoxidil

Minoxidil is verkrijgbaar als lotion of schuimoplossing. De gewone lotion bevat alcohol, waardoor het sneller intrekt. Ben je allergisch of overgevoelig voor alcohol? Dan is het verstandig om een Minoxidil product met minder alcohol te zoeken. Deze Minoxidil lotion wordt ook wel "Low Alcohol Formula" genoemd.

De schuimoplossing loopt minder snel uit, maar is wel lastiger aan te brengen omdat er geen applicator wordt meegeleverd. De schuimoplossing laat geen resten achter.
Zowel de lotion als schuimoplossing zijn beschikbaar in een 2% en een sterkere 5% formule. De 2% variant is voornamelijk bedoeld voor vrouwen of mannen die net beginnen met het gebruik van Minoxidil. 5% Minoxidil is vooral voor mannen. De sterkere 5% kan ook voor vrouwen gebruikt worden, maar dit moet wel altijd overlegd worden met de dokter of dermatoloog. Er is ook een 15% lotion, maar uit onderzoek blijkt dat de werking niet beter is dan de 5% variant en dat de kans op bijwerkingen veel groter is.

De meest gebruikte Minoxidil soort is de lotion. De lotion komt met een pipetje (applicator) waarmee de Minoxidil kan worden aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het aanbrengen extra nauwkeurig gaat, waardoor je de juiste hoeveelheid gebruikt en het aanbrengt op de juiste plekken. Een voorbeeld van een minoxidil lotion met applicator is de Linn Pharma Minoxidil 5%.

De ontwikkeling van Minoxidil

Minoxidil samenstelling

In 1986 kwam Minoxidil op de markt als haargroeimiddel, maar het is eigenlijk een remedie tegen… een hoge bloeddruk! Bij toeval ontdekte men deze positieve bijwerking. Gebruikers merkten zelfs op dat de haargroei gestimuleerd werd. Dat moest onderzocht worden. Uit het wetenschappelijke onderzoek bleek dat 15,9% van alle gebruikers zeer goede resultaten ondervonden. De haaruitval was volledig gestopt, de haarstructuur verbeterd en nieuwe haren groeiden op plekken waar ze de lotion hadden aangebracht. Bijna de helft van de gebruikers sprak van ‘verbetering’, oftewel de haaruitval was gestopt. Sindsdien is Minoxidil ontwikkeld en aanzienlijk verbeterd, waardoor het tegenwoordig het meest lucratieve en betrouwbare middel tegen haaruitval is.

Hoe werkt Minoxidil?

Gek genoeg is nog steeds niet bekend hoe Minoxidil precies werkt. Wetenschappers denken dat het iets te maken heeft met de bloedtoevoer naar de haarzakjes. Minoxidil zou deze bloedtoevoer verbeteren. Dihydrotestosteron is het hormoon dat voor erfelijke haaruitval zorgt. De haarzakjes die zijn verschrompeld door dit hormoon kunnen nu weer haartjes produceren van normale grootte en dikte. Daarnaast zullen haarzakjes die zich in de rustfase zitten overgaan naar de groeifase én wordt de groeifase verlengd.

Minoxidil statistieken

Het gebruik van Minoxidil

Zo gebruik je Minoxidil:

 1. Lees de bijgeleverde informatie (bijsluiter) en de verpakking zorgvuldig voordat je Minoxidil aanbrengt. Zo ben je op de hoogte van de juiste behandelmethode, resultaten en bijwerkingen.
 2. Maak je haar helemaal droog. Wacht minimaal een half uur na een wasbeurt. Zo kun je goed zien waar je het product aanbrengt.
 3. Trek eventueel latex handschoenen aan. Masseer de Minoxidil rustig in je hoofdhuid. Op het haar zelf aanbrengen heeft totaal geen effect.
 4. Laat intrekken. Check de exacte inwerktijd op de verpakking.
 5. Was je handen goed met zeep.

Hoe vaak moet ik Minoxidil gebruiken?

Gebruik twee keer per dag 1 ml van de lotion of schuimoplossing voor het beste resultaat. Doe het bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds. Je kunt beginnen met twee keer per dag 0,5 ml om je lichaam te laten wennen. Heb je geen last van bijwerkingen en reageert je lichaam er goed op? Ga dan over op 1 ml per dag.

Voor de beste resultaten, wordt er aangeraden om twee keer per dag 1ml van de de lotion of schuimoplossing aan te brengen (bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds). Om je lichaam te laten wennen aan het product kun je beginnen met twee keer per dag 0,5 ml. Als je lichaam goed reageert, en je geen last hebt van bijwerkingen kun je overgaan op 1 ml per dag. Een hogere dosis heeft geen beter effect.

Tips voor het gebruiken van Minoxidil

 • Probeer vaste tijdstippen te hanteren voor het aanbrengen. Het is geen probleem als je het een keertje vergeet, je hoeft het dan niet de volgende keer te compenseren.
 • Probeer om uitlopen van de lotion of het schuim te voorkomen. Gebeurt het toch, dep het dan direct droog en was het.
 • Was je handen goed na het aanbrengen, want het is gevaarlijk als Minoxidil in je ogen of je mond komt.
 • Wacht na het aanbrengen minimaal vier uur met je haar wassen.
 • Als Minoxidil is een wondje komt, was het er dan meteen uit.
 • Pas op bij open vuur, want Minoxidil is brandbaar.

Hieronder kun je een video bekijken over hoe de schuimoplossing Minoxidil aangebracht moet worden.


Hoe lang moet ik Minoxidil gebruiken?

Minoxidil heeft alleen effect wanneer je het blijvend gebruikt. Als je stopt met het gebruik, zullen de resultaten verdwijnen. De haartjes die zijn teruggegroeid of sterker zijn gegroeid, zijn “Minoxidil afhankelijk”. Je zult resultaat zien na drie tot vier maanden bij de lotion en zes maanden bij de schuimoplossing. Maar het kan ook een jaar duren, vandaar dat je pas na een jaar kunt concluderen of Minoxidil voor jou werkt of niet. We raden je aan om het product minimaal een jaar te gebruiken, tenzij er bijwerkingen optreden.

Ervaringen en wetenschappelijk onderzoek

Minoxidil voor en na

Over het algemeen zijn de ervaringen over Minoxidil zeer positief. Het is een middel met relatief weinig bijwerkingen dat tegen een voordelige prijs verkrijgbaar is. Cijfers uit een recent wetenschappelijk onderzoek hebben aangetoond dat het middel echt werkt. Op dit moment is Minoxidil, samen met Finasteride, het meest voorgeschreven medicijn tegen haaruitval. Na langdurig wetenschappelijk onderzoek over de jaren waren enkele conclusies en resultaten:

 • De haardichtheid was aanzienlijk beter ws bij mensen die Minoxidil gebruikten ten opzichte van een controlegroep die een placebo kreeg.
 • Bij mannen gold dat bij zo’n 74% een verbetering zichtbaar was, bij 24% onveranderd was en bij 2% was verslechterd.
 • Dermatologen rapporteerden dat uitdunnende plekken op de hoofdhuid, bij 62% van de patiënten verminderd waren.
 • Het aantal verloren haren per wasbeurt kleiner. Bij de start van het onderzoek, voor behandeling, verloren de personen zo’n 70 haren per wasbeurt. Na behandeling, was dit gemiddeld nog maar 33. Dat is een verbetering van meer dan 50%.

Uit meer dan 25 jaar onderzoek, maar ook uit klantervaringen, blijkt dat Minoxidil dus goed werkt en ook een zeer veilig, makkelijk verkrijgbaar middel is op de markt van producten tegen haaruitval.

Is Minoxidil geschikt voor mij?

Haaruitval kan erg frustrerend zijn. Misschien moest je je kapsels veranderen of schrok je van het aantal haren in het doucheputje. Leid haaruitval bij jou tot onzekerheid of moet je je levensstijl aanpassen? Dan kan Minoxidil voor jou een goede keuze zijn. Er zijn weinig bijwerkingen, er is weinig kans op de bijwerkingen, het is makkelijk te gebruiken en kost weinig tijd. We raden je wel aan om het gebruik van Minoxidil altijd met je huisarts of dermatoloog te bespreken.

Minoxidil tegen inhammen

Minoxidil is niet specifiek getest op verbetering bij de inhammen. Daarom mag de fabrikant niet adverteren met verbeterde haargroei op de inhammen en de voorste haarlijn. Echter, er is zeker verbetering vastgesteld bij een onderzoek op tienduizend mensen. Je kunt Minoxidil hier dus zeker voor gebruiken.

Nadelen van Minoxidil

Over het algemeen is Minoxidil een zeer veilig producten. Ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen? Overleg dan even met je dermatoloog of (huis)arts. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, mag Minoxidil niet worden gebruikt.

Bijwerkingen

Gerapporteerde bijwerkingen komen zelden tot zeer zelden voor. Ze treden op bij 1 op de 10 tot 100 personen (zelden) of bij minder dan 1 op de 100 personen (zeer zelden)

Bijwerkingen die zelden voorkomen

 • Huidirritatie, jeuk, droge of rode huid of een allergische reactie
  Een reactie van de huid is bij het eerste gebruik normaal. Blijft dit echter aanhouden, dan is het mogelijk dat dit wordt veroorzaakt door een allergie voor (stoffen in) het product en is het verstandig te stoppen met het gebruik van Minoxidil. Als je allergisch bent voor alcohol en je huid reageert hierop, dan is er een "Minoxidil Low Alcohol Formula" op de markt.
 • Een toename van gewicht of meer vasthouden van vocht
  Wanneer je hier last van ondervindt, is het verstandig met jouw (huis)arts te overleggen wat een geschikte oplossing is als je wil doorgaan met de behandeling van Minoxidil.
 • Overmatige haargroei
  Wanneer Minoxidil bij het aanbrengen in contact komt het andere plekken op het lichaam zoals het gezicht, handen of armen kan hier ongewenste haargroei plaatsvinden. Er groeien dan bijvoorbeeld een paar verdwaalde haren in het gezicht. Het wordt daarom aangeraden latex handschoenen te dragen bij het aanbrengen en de handen en het gezicht goed te wassen na het aanbrengen. Mocht er wat Minoxidil uitlopen op het gezicht, dep dit dan ook meteen droog.

Bijwerkingen die zeer zelden voorkomen

 • Hoofdpijn
  Hoofdpijn treedt op als gevolg van vergrote bloedvaten. Als hoofdpijn wordt ondervonden, wordt het aangeraden bij je drogisterij of apotheek advies te vragen voor geschikte pijnstillers tijdens de behandelperiode. Omdat Minoxidil de bloedvaten opent, kunnen ook aderen rondom de ogen beter zichtbaar worden. Hierdoor kan het lijken het alsof je wallen hebt.
 • Duizeligheid, moeite met zien of irritatie van de ogen
  Wanneer deze klachten aanblijven, is het zaak te stoppen met het gebruik van Minoxidil.
 • Verandering van smaak
 • Overgevoeligheid voor het product
 • Pijn op de borst of een versnelde hartslag
  Bij een hartaandoening wordt altijd aangeraden alvorens gebruik met de arts te overleggen. Als de bijwerkingen aanblijven, moet je stoppen met het gebruik van Minoxidil.
 • Meer haaruitval na 2-6 weken of “shedding”
  Het kan voorkomen dat Minoxidil in de eerste instantie leidt tot meer haaruitval. Dit is normaal. Veel gebruikers ervaarden de periode van haaruitval (korter dan zes weken) achteraf als iets positiefs omdat voornamelijk dunne haren uitvielen en hiervoor lange en dikkere haren terugkwamen. De haren die tijdens een "shedding" uitvallen zouden niet veel later toch al uitvallen omdat de haarzakjes die deze haren produceerde toch al in de "rustfase" waren.

Haargroeimiddel zonder Minoxidil: Spectral DNC -N met 5% Nanoxidil

Spectral.DNC-N met 5% NanoxidilDS Laboratories is de marktleider op het gebied van producten tegen haaruitval. Het merk heeft een nieuw product ontwikkeld met 5% Nanoxidil. De zogenoemde Spectral.DNC-N is een cosmetisch haargroeimiddel en heeft geen bijwerkingen. Nanoxidil heeft een lager moleculair gewicht, waardoor de hoofdhuid het beter kan absorberen dan andere haargroeimiddelen. Ook bevat de Spectral.DNC-N andere ingrediënten die de haargroei stimuleren. De Spectral DNC -N bevat geen medicatie en is daarom te koop in (web)winkels.

Opmerkingen over Minoxidil

Minoxidil heeft geen effect op autorijden, het drinken van alcohol of bepaald eten en drinken. Hiervoor zijn dus tijdens de behandeling geen beperkingen. In sommige gevallen wordt het sterk afgeraden om Minoxidil te gebruiken, overleg daarom altijd eerst met jouw dokter of dermatoloog. Gebruik Minoxidil niet (of vraag om advies) wanneer:

 • Je zwanger bent of wil worden, of borstvoeding geeft
  Het gebruik van Minoxidil kan leiden tot complicaties/ afwijkingen en overmatige haargroei bij het kind.
 • Wanneer je niet zeker bent van de reden van jouw haarverlies
  Overleg in dit geval eerst met jouw arts om de reden van het haarverlies vast te stellen. Bij veel mensen is dunner wordend haar (kalend) of haarverlies genetisch, vooral bij mannen. Ook vrouwen kunnen dit gen hebben. Meestal begint haarverlies bij de kroon en breidt zich van daaruit verder uit. Dit noemt met ook wel het mannelijke kaalheidspatroon. Haarverlies bij vrouwen kan voorkomen in de leeftijd van 18-65 jaar en wordt vaak veroorzaakt door de menopauze. Wanneer haarzakjes kleiner worden, wordt nieuw haar steeds dunner en zal sneller uitvallen. Dit gaat door totdat nieuwe haren niet aan het oppervlak van de hoofdhuid te zien zijn. Dan ontstaan er op deze manier vaak kale plekken.
 • Bij een huidaandoening of een geïrriteerde hoofdhuid
 • Bij een hartaandoening, een aandoening van de bloedvaten of hoge(/verhoogde) bloeddruk
 • Wanneer er een allergische reactie is opgetreden bij een soortgelijk middel
  We adviseren je in dit geval contact met ons op te nemen om te kijken of Minoxidil of een ander middel in ons assortiment passend is.
 • Wanneer je andere medicijnen of huidproducten gebruikt
  Het gaat hier om onder andere huidproducten zoals crèmes en zonnebrand, maar ook om medicijnen die in een drogist of apotheek zonder recept te verkrijgen zijn.