Winkelwagen

Wat zijn sulfaten en waarom zijn sulfaten slecht?

Active Ants BV Collaborator op 17 april, 2018

Veel mensen hebben niet eens door dat ze een shampoo met sulfaten gebruiken. Sulfaten zitten in vrijwel alle normale shampoos. Sulfaatvrije shampoo is enkel te vinden bij merken die shampoos van hogere kwaliteit producenten.

Sulfaten zijn gevaarlijk: ze drogen de hoofdhuid uit en verstoren de haargroei. Ze halen de natuurlijke oliën weg en zijn ook nog eens slecht voor het milieu. Maar wat zijn sulfaten, waarom zijn ze zo slecht en wat zijn de alternatieven?

Inhoudsopgave

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten ken je als het stofje dat jouw shampoo zo lekker doet schuimen. Daarom vinden mensen het ook moeilijk om te wennen aan een shampoo zonder sulfaten; deze shampoo schuimt minder en is veel dikker, waardoor je het gevoel krijgt dat je je haar niet goed schoonmaakt. Niets is minder waar.

Een kenmerk van sulfaten is de reinigende functie. Om die reden worden ze ook gebruikt in schoonmaakmiddelen en tandpasta.

“Sulfaten” is een overkoepelende term voor vier soorten reinigers met ingrediënten als sodium lauryl sulfaat of ammonium lauryl sulfaat. De vier reinigers zijn SLS, SLES, ALS EN ALES. SLS is het bekendst, daarom zijn steeds meer mensen op zoek naar een shampoo zonder sls.

Waarom zijn sulfaten slecht?

De reinigende functie van sulfaten is veel te heftig voor je hoofdhuid. Je haar wordt schoon, maar eigenlijk te schoon. Een shampoo met sulfaat reinigt ook de natuurlijke oliën en dat is niet de bedoeling. Sulfaten hebben een irriterend effect op je hoofdhuid en kunnen de haargroei verstoren.

Een bijproduct van sulfaat is dioxaan. Onderzoekers vermoeden dat deze stof sterk verband houdt met kanker, maar representatief bewijs is hier nog niet voor gevonden.

Welke andere slechte ingrediënten zijn er?

Er zijn nog meer schadelijke ingrediënten in shampoos. Wellicht ben je bekend met parabenen. Parabenen is de verzamelnaam voor allerlei chemicaliën met een soortgelijke moleculaire verbinding. In elk geval komen parabenen in veel cosmeticaproducten voor, vanwege de goedkope productieprijs. Ook in normale shampoos. Parabenen kunnen kanker veroorzaken, de balans in je lichaam verstoren en giftige stoffen produceren. Vermijd parabenen dus net zoals sulfaten. Ga voor een 100% natuurlijke shampoo zonder chemicaliën, zonder sulfaten, zonder siliconen. Dan zit je zeker weten goed.

Wat zijn de beste shampoos zonder sulfaten?

Je vraagt je misschien af waarom fabrikanten sulfaten gebruiken als ze zo gevaarlijk zijn. Het antwoord is simpel: sulfaten zijn goedkoop en ze werken. Een alternatief is natriumlaurylzwavelacetaat. De Engelse afkorting is SLSA, maar deze stof is geen sulfaat en is niet zo gevaarlijk als sulfaten. Shampoos met natriumlaurylzwavelacetaat drogen de hoofdhuid niet uit en zijn wateroplosbaar, waardoor ze niet schadelijk voor het milieu zijn. Het is een duurder ingrediënt, waardoor het alleen in shampoos van betere kwaliteit voorkomt. Wil je sulfaatvrije shampoo kopen? Dit zijn onze beste shampoos zonder sulfaten.

Sulfaatvrije shampoo 1: Revita Shampoo

Revita Shampoo tegen HaaruitvalWil je een sulfaatvrije shampoo gebruiken en tegelijkertijd je haargroei stimuleren? Dan is de Revita Shampoo tegen haaruitval de beste keuze voor jou. Dit is een professionele shampoo zonder chemicaliën, zonder sulfaten, zonder siliconen en met verschillende natuurlijke ingrediënten die de haargroei stimuleren.

Sulfaatvrije shampoo 2: Nia Shampoo

Voor mannen en vrouwen die last hebben van droog, pluizig en/of beschadigd haar hebben wij de Nia Shampoo. Ook dit is een shampoo zonder sls, parabenen en siliconen en bevat een speciale herstructureringsformule om beschadigd haar te herstellen en te laten stralen.

Sulfaatvrije shampoo 3: Radia Shampoo

Radia ShampooDe laatste sulfaatvrije shampoo die wij aanraden is de Radia Shampoo. Deze shampoo is ideaal voor mannen en vrouwen die een gevoelige hoofdhuid hebben. De shampoo heeft een diep reinigende werking en zorgt ervoor dat er geen restanten van bijvoorbeeld styling producten achterblijven op de hoofdhuid. Je kunt deze sulfaatvrije shampoo kopen als je ontstekingen, eczeem en psoriaris op de hoofdhuid wilt verminderen.

Verder lezenDe beste shampoo tegen haaruitval