Shampoo zonder sulfaten, altijd schone haren zónder de harde chemicaliën

Wat zijn sulfaten en waarom zijn sulfaten slecht?

Sulfaten. Wat doet het en wat zijn sulfaten precies? Je hebt vaak niet eens door dat je een shampoo of andere cosmetica met sulfaten gebruikt. Sulfaten zitten in vrijwel alle normale shampoos. Sulfaatvrije shampoo vind je enkel bij merken die shampoos van hogere kwaliteit produceren.

Alles over sulfaten

Sulfaten. Ze kunnen gevaarlijk zijn en drogen de hoofdhuid uit. Ook verstoren sulfaten de haargroei. Ze halen de natuurlijke oliën weg en zijn ook nog eens slecht voor het milieu. Maar wat zijn sulfaten, waarom zijn ze zo slecht voor je en wat zijn de alternatieven hiervoor?

Sulfaten ken je als het stofje dat jouw shampoo zo lekker doet schuimen (schuimvormers). Een kenmerk van sulfaten is de reinigende functie. Om die reden worden ze ook gebruikt in schoonmaakmiddelen en tandpasta. Daarom vinden mensen het ook moeilijk om te wennen aan een shampoo zonder sulfaten; deze shampoo schuimt minder en is veel dikker, waardoor je het gevoel krijgt dat je je haar niet goed schoonmaakt. Niets is minder waar! 

Sulfaten, welke soorten zijn er?

“Sulfaten” is een overkoepelende term voor vier soorten reinigers met ingrediënten als sodium lauryl sulfaat of ammonium lauryl sulfaat. De vier reinigers zijn SLS, SLES, ALS EN ALES. SLS is het bekendst, daarom zijn steeds meer mensen op zoek naar een shampoo zonder SLS.

Waarom zijn sulfaten slecht voor je haar?

Er bestaan verschillende soorten sulfaten Het verschil zit in de verbinding die ze vormen. We zetten enkele sulfaten voor je op een rij hieronder.

  • Natriumlaurethsulfaat (SLS) en natriumlaurylsulfaat (SLES). Deze worden vaak gebruikt als schuimvormers in cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten.
  • Ammoniumlaurethsulfaat en ammoniumlaurylsulfaat. Ook deze worden gebruikt als schuimmiddelen in cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten.
  • Magnesiumsulfaat (Epsomzout). Deze vorm wordt vaak gebruikt als een badzout of een laxeermiddel.
  • Kopersulfaat. Een sulfaat dat vaak wordt gebruikt als fungicide in de landbouw.
  • Zinksulfaat. Deze vorm wordt gebruikt als fungicide en herbicide in de landbouw.
  • Natriumcarbonaat, ook wel bekend als soda of waspoeder. Natriumcarbonaat wordt vaak gebruikt als reinigingsmiddel en als buffermiddel in cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten.

De reinigende functie van sulfaten is heftig voor je hoofdhuid. Je haar wordt schoon, maar eigenlijk te schoon. Een shampoo met sulfaat reinigt ook de natuurlijke oliën, ook wel sebum of talg genoemd. Talg houdt de hoofdhuid en je haar soepel. Ook beschermt deze natuurlijke olie tegen invloeden van buitenaf. Sulfaten hebben een irriterend effect op je hoofdhuid en kunnen de haargroei verstoren.

De voor- en nadelen van sulfaten

Voordelen

  • Reinigt.
  • Schuimvormer.
  • Goedkoper.
  • Elimineert vet.
  • Verspreidt makkelijk.

Nadelen

  • Irriteert de huid.
  • Benadeelt het milieu.
  • Droogt het haar uit.

Waar komen sulfaten voor?

De ingrediënten SLS en SLES komen het meest voor in persoonlijke producten en schoonmaakmiddelen zoals:

  • Vloeibare zeep
  • Shampoos
  • Waspoeders
  • Afwasmiddelen
  • Tandpasta
  • Bath bombs

De hoeveelheid SLS en SLES in een product hangt af van de fabrikant. Het kan variëren van kleine hoeveelheden tot bijna 50 procent van het product.

Sommige sulfaten komen van nature voor en zitten in water. Samen met andere zouten en mineralen helpen ze de smaak van drinkwater te verbeteren. Andere komen voor in meststoffen, fungiciden en pesticiden.

Hoe weet je of er sulfaten in je shampoo zitten?

Hoe herken je sulfaten? Sulfaten staan bekend om hun schuimvormende effect. Een shampoo zonder sulfaten schuimt (bijna) niet. Je vraagt je de eerste keer waarschijnlijk af of de shampoo wel genoeg reinigt en doet wat het moet doen. Geen zorgen, voordat je het weet heb je er alle vertrouwen in en maakt het gebrek aan schuim je niet meer uit.

Zijn parabenen ook schadelijk?

Parabenen zijn conserveermiddelen die vaak in cosmetica zitten, zoals crèmes, lotions, shampoo's en make-up. Parabenen helpen bij het verlengen van de houdbaarheid van deze producten. Studies tonen aan dat sommige parabenen kunnen worden opgenomen in de huid en ook in het bloed. Er heersen bezorgdheden dat deze borstkanker kunnen veroorzaken. Er is nog geen bevestigd bewijs dat parabenen schadelijk zijn voor de gezondheid. Desalniettemin gaan veel bedrijven over tot het produceren van parabenen-vrije cosmetica. Er zijn ook producten die naar aanleiding hiervan lagere concentraties gebruiken van parabenen in hun producten.

Waarom sulfaten zonder shampoo

Wat zijn de beste shampoos zonder sulfaten?

Je vraagt je misschien af waarom fabrikanten sulfaten gebruiken als ze niet veilig zijn. Het antwoord is simpel: sulfaten zijn goedkoop en ze werken. Een alternatief is natriumlaurylzwavelacetaat. De Engelse afkorting is SLSA, maar deze stof is geen sulfaat en is niet zo gevaarlijk als sulfaten. Shampoos met natriumlaurylzwavelacetaat drogen de hoofdhuid niet uit en zijn wateroplosbaar, waardoor ze niet schadelijk voor het milieu zijn. Het is een duurder ingrediënt, waardoor het alleen in shampoos van betere kwaliteit voorkomt. Wil je sulfaatvrije shampoo kopen? Dit zijn onze beste shampoos zonder sulfaten.

Sulfaatvrije shampoo

1. Revita Shampoo

DS Laboratories Revita shampoo tegen haaruitval

Wil je een sulfaatvrije shampoo gebruiken? Dan is de Revita Shampoo tegen haaruitval een goede keuze. Dit is een professionele shampoo zonder chemicaliën, zonder sulfaten, zonder siliconen en met verschillende natuurlijke ingrediënten voor een gezonde haargroei.

2. Nia Shampoo

DS Laboratories Nia Restructuring shampoo

Voor mannen en vrouwen die last hebben van droog, pluizig en/of beschadigd haar hebben wij de Nia Shampoo. Ook dit is een shampoo zonder SLS, parabenen en siliconen en bevat een speciale herstructureringsformule om je haar te laten stralen.

3. Radia Shampoo

DS Laboratories Radia shampoo

Radia Shampoo is ideaal voor mannen en vrouwen die een gevoelige hoofdhuid hebben. De shampoo heeft een diep reinigende werking en zorgt ervoor dat er geen restanten van bijvoorbeeld styling producten achterblijven op de hoofdhuid. Ga voor deze sulfaatvrije shampoo als je last hebt van ontstekingen, eczeem en psoriaris op de hoofdhuid.

4. OASE Hair Thickening Shampoo

OASE Hair Thickening Shampoo voor haargroei stimulering

OASE Hair Thickening Shampoo bevat 13 actieve haargroei stimulerende ingrediënten voeden en kalmeren de hoofdhuid. Daarnaast is de shampoo effectief tegen roos en legt het de basis voor een gezonde haargroei. OASE Hair Thickening Shampoo is geschikt voor iedere man en vrouw die op zoek is naar een effectieve behandeling tegen haarproblemen.

5. Meu Cacho Minha Vida Shampoo

Sulfaatvrije shampoo voor krullen Lola Cosmetics

De beste sulfaatvrije shampoo kiezen voor je krullen is niet makkelijk. Met de Meu Cacho Minha Vida shampoo van het Braziliaanse merk Lola Cosmetics komt je zoektocht tot een einde. Gedefinieerde pluisvrije krullen in een handomdraai. Bekijk ook de andere sulfaatvrije haarverzorginsproducten uit deze lijn. Zo ben je lief voor je krullen en voor het milieu.

6. OLAPLEX Bond Maintenance Shampoo No. 4

OLAPLEX shampoo no 4 sulfaatvrij

Deze shampoo van het bekende merk OLAPLEX beschermt en repareert beschadigd haar, gespleten punten en kroezen door gebroken bindingen opnieuw te verbinden. Dit allemaal zonder sulfaten! Bekijk ook de andere haarherstellende producten van OLAPLEX in ons assortiment. Zo herstel je je beschadigde haarlokken in een handomdraai.

7. Moroccanoil Blonde Perfecting Purple Shampoo

Moroccanoil sulfaatvrije zilvershampoo

Moroccanoil Blonde Perfecting Purple Shampoo maakt het haar direct glad, soepel en makkelijk doorkambaar. Deze zilvershampoo van Moroccanoil is speciaal ontwikkeld om ongewenste gele en oranje tinten te bestrijden, na het kleuren van het haar. Bekijk ook de Moroccanoil Blonde Perfecting Purple Conditioner

8. You're One in a Melon Shampoo Bar

Sulfaatvrije shampoo bar One in a Melon

De You’re One in a Melon Shampoo Bar is een verzachtende en verzorgende shampoo. Een shampoo bar die geschikt is als je kroes- en/of krullend haar hebt. De shampoo bar reinigt je coupe op milde wijze en gaat 90 wasbeurten mee. De shampoo bar is 100% plasticvrij, vegan, proefdiervrij, palmolie vrij, vegan, SLS en SLES vrij.

Sulfaatvrije shampoo kopen bij Bono?

Voor altijd schone haren zónder de harde chemicaliën? Een sulfaatvrije shampoo kan ook beter zijn voor mensen met gekleurd haar omdat het de kleur minder snel doet vervagen. Bekijk onze shampoo assortiment en kies de sulfaatvrije shampoo die het best bij je past. Zo heb jij ook altijd een schone coupe zonder nadelige bijwerkingen.