Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Erfelijke haaruitval (Alopecia Androgenetica)

Erfelijke haaruitval (Alopecia Androgenetica)

Erfelijke haaruitval, oftewel Alopecia Androgenetica, is de meest voorkomende vorm van haarverlies. Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door het hormoon dihydrotestosteron, wat de haarzakjes laat verschrompelen. Door de verschrompeling wordt de haargroei steeds dunner tot op het punt de haarzakjes te zwak zijn om nog een haar te kunnen produceren. Hierdoor ontstaan er kalende plekken op de hoofdhuid.

In Nederland krijgt ongeveer 70% van de mannen op een dag te maken met erfelijke haaruitval. Dit begint meestal bij een leeftijd tussen de 20 en 40 jaar. Bij een klein percentage begint dit echter al tijdens de puberteit. Erfelijke haaruitval begint vaak met een terugtrekkende haarlijn (inhammen) en het dunner worden van de haren op de kruin.

De snelheid waarmee de erfelijke haaruitval doorzet is lastig te bepalen en per persoon verschillend. Bij de een kan het slechts enkele jaren duren voordat alle haren bovenop de hoofd zijn verdwenen (Norwood 7). Bij andere duurt dit proces tientallen weer jaren. Het betekent niet dat wanneer je last hebt van erfelijke haaruitval dat je op een dag helemaal geen haar meer hebt. Bij sommige mannen stopt het proces eerder.


Patroon erfelijke haaruitval bij mannen (Norwood schaal)

Mannen die voor hun 30e last krijgen van erfelijke haaruitval hebben meer kans om op een dag helemaal kaal te worden (op de haarkrans na). De haarkrans is niet  gevoelig voor haaruitval omdat de haarzakjes die hier zitten niet gevoelig zijn voor het hormoon DHT. Deze haren zullen dus nooit verloren gaan en worden daarom gebruikt bij een haartransplantatie om de uitgevallen haren op de bovenkant van de hoofd te vervangen.

Erfelijke haaruitval bij vrouwen

In Nederland hebben ongeveer 3-6% van de vrouwen onder de 30 jaar last van erfelijke haaruitval. Van de vrouwen die ouder zijn dan 70 krijgt ongeveer 1 op de 3 personen last van erfelijk haarverlies.

Het erfelijke haarverlies bij vrouwen verloopt over het algemeen anders dan bij mannen. Erfelijke haaruitval bij vrouwen kan herkent worden aan het steeds dunner worden van de haren bovenop de hoofd. De haaruitval begint vaak rondom de middenscheiding en wordt vervolgens steeds breder.

In tegenstelling tot de mannen, krijgen vrouwen vaak geen hele kale plekken. Ook blijft de voorste haarlijn meestal intact.

Ludwig schaal
Patroon erfelijke haaruitval bij vrouwen (Ludwig schaal)

Van Testosteron naar Dihydrotestosteron

Testosteron wordt niet alleen bij mannen geproduceerd in de testikels, maar ook bij vrouwen in de eierstokken en bijnieren.Testosteron kan worden omgezet naar dihydrotestosteron, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de erfelijke haaruitval. Dat gebeurt door middel van het 5-alpha-reductase enzym.

Wanneer de DHT zich gaat binden aan de androgene receptoren van de cellen van de haarfollikels, zal dit invloed hebben op de haargroei. Hoe het kan dat deze binding voor een verstoring van de haargroei zorgt, is nog niet geheel duidelijk.

De binding van DHT aan de androgene receptoren zorgt voor een kortere groeifase en verschrompeling van de haarzakjes. De haarzakjes die worden aangetast door DHT produceren dunnere haren dan gewoonlijk. Uiteindelijk zijn de haarzakjes te zwak om nog een haar te produceren en sterven ze af. Hierdoor zullen er kalende plekken ontstaan (bij mannen vaak op de inhammen en kruin, en bij vrouwen op de scheiding van het haar).

Omgang met erfelijke haaruitval

Er zijn tegenwoordig een hoop verschillende benaderingen om met haaruitval om te gaan. Bij erfelijke haaruitval worden vrijwel altijd de 'big-3' producten aangeraden.

De producten kunnen er helaas niet voor zorgen dat er weer haargroei gaat plaatsvinden op kale plekken. Wanneer een haarzakje is afgestorven zal hier helaas nooit meer een nieuwe haar groeien. Een haartransplantatie kan hier wel voor zorgen. Bij een haartransplantatie worden er haren vanuit de haarkrans (donorgebied) gehaald, en vervolgens getransplanteerd naar de kalende plekken. De haarzakjes op in de haarkrans zijn niet gevoelig voor dihydrotestosteron en zullen dus niet worden aangetast door de erfelijke haaruitval.