Bono's exclusieve lentekortingen: tot 20% op allesBekijk de kortingcodes

Haaruitval, Haarverlies

Wat te doen tegen haaruitval?

Wat te doen tegen haaruitval?

Iedereen vindt wel eens haren in zijn handen of in het doucheputje. Haaruitval is namelijk heel normaal. In een normale situatie worden de haren die uit zijn gevallen niet veel later weer vervangen door nieuwe haren. Wanneer er meer haren uitvallen dan dat er terug groeien, spreek je van overmatig haaruitval. Wanneer deze situatie een lange tijd aanhoudt, zullen er dunne of zelfs kale plekken ontstaan op de hoofdhuid. Ongeveer 80% van de mensen krijgt op een dag te maken met overmatig haaruitval. Normaal gesproken gebeurt dit pas op latere leeftijd, wanneer mensen er niet erg mee zullen zitten. Echter komt het ook vaak voor op jonge leeftijd. Dit kan erg vervelend zijn en maakt deze mensen vaak onzeker over hun uiterlijk. Maar wat kun je nou precies doen tegen deze haaruitval?

Haaruitval is een proces van lange duur – en het herstellen van de haargroei ook. Elke haar leeft ongeveer 3,5 jaar. Haren ontstaan in haarzakjes onder de hoofdhuid (die heten follikels). Wanneer je geboren wordt zijn er ongeveer 100.000 haarzakjes op je hoofd. Terwijl je ouder wordt, worden het er steeds minder. Een haar heeft drie fasen in zijn leven. De eerste fase is de groeifase, en duurt ongeveer 3 jaar, een haar groeit dan ongeveer 1 centimeter per maand, maar dit kan erg verschillen per persoon. Bij volwassen bevindt 80 tot 90% van het haar zich in de groeifase. Vervolgens komt er een overgangsfase waarbij de haar losser komt te zitten in het haarzakje en niet meer groeit. Dit noemt men de rustfase. In de rustfase blijft een haar zo’n 4 maanden in de hoofdhuid zonder te groeien en valt ten slotte uit. Het haarzakje heeft dan inmiddels al weer een nieuwe haar aangemaakt en het proces begint dan opnieuw. Dit proces kan ongeveer 10 tot 30 keer herhaald worden. Als je dit uitrekent zou kaalheid dus pas na 30 tot 105 jaar moeten optreden. Dit is nogal een verschil, en veel mensen krijgen al eerder te maken met haaruitval, dit kan door erfelijke factoren zijn maar er zijn ook andere verklaringen.

Haaruitval is door de jaren heen steeds beter te bestrijden of tegen te houden door nieuwe producten en technieken. Hieronder kan je lezen welke stappen er van belang zijn om de juiste producten en behandelingen te kiezen.

Stap 1: Stel jouw vorm van haaruitval vast

Het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is van jouw haarverlies. Dit moet je altijd in overleg doen met je huisarts of, die je dan eventueel doorverwijst naar een dermatoloog. Ook al komt erfelijke haaruitval bijvoorbeeld veel voor in jouw familie, de oorzaak kan ook ergens anders in liggen.

De meest voorkomende vorm van haaruitval is Alopecia Androgentica. Dit is erfelijke haaruitval en komt bij zo’n 70% van de mannen voor. Het wordt niet per se veroorzaakt door het ouder worden maar komt ook bij jonge mannen vaak voor. Wanneer erfelijke haaruitval bij zeer jonge mannen (15 tot 16 jaar) voorkomt, wordt de term “Alopecia Prematura” gebruikt. Dit betekent voortijdige haaruitval. Alopecia Androgenetica kan ook bij vrouwen voorkomen. Dit type haaruitval komt bij ongeveer 3% van alle vrouwen jonger dan 30 jaar voor. Bij vrouwen gaat het proces veel langzamer dan bij mannen en ontstaat vaak op latere leeftijd. Meer informatie over haaruitval bij vrouwen kun je hier vinden. De oorzaak van erfelijke haaruitval is dihydrotestosteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat haarfollikels verschrompelen waardoor er op die plek van de hoofdhuid geen gezonde haren meer kunnen groeien. Na een tijd is het haarzakje te zwak om nog een haar te produceren en sterft het af.

Bono's aanbevolen producten

  1. Nanoxidil of Minoxidil-lotion
  2. Multivitaminen voor het haar
  3. Haargroeistimulerende shampoo

Anti-haaruitval producten

Stap 2: Maak een plan tegen haaruitval

Zodra de oorzaak van de haaruitval bekend is kan je een plan gaan opstellen ter behandeling. Bij het gebruik van producten zal het minimaal 4 maanden duren voordat de eerste resultaten zichtbaar zijn. Wij raden aan om de resultaten goed bij te houden d.m.v. foto's te maken. Om de juiste lotion te kiezen kun je hier lezen over welke lotion tegen haaruitval bij jou past.

Niet alleen producten werken tegen haaruitval, ook een gezonde levensstijl draagt hier aan bij. Zorg ervoor dat je voldoende beweging krijgt en voldoende vitamines die bijdragen aan een gezonde haargroei. Rook je? Probeer hier dan mee te stoppen. Door roken wordt je namelijk sneller kaal.

Ook is het handig om voor jezelf vast te stellen hoeveel producten je wilt gaan gebruiken. Voor de beste resultaten gebruik je de volgende producten: shampoo, capsules, lotion en een conditioner. Gaat de haaruitval langzaam? Dan kun je beginnen met alleen de lotion of alleen een shampoo. Wanneer je niet tevreden bent over de resultaten kun je altijd nog een product toevoegen.

Stap 3: Kies je product(en) tegen haaruitval

De haren die zijn uitgevallen komen waarschijnlijk nooit meer terug. Alleen wanneer het haarzakje nog actief is onder de hoofdhuid, heb je kans op hergroei. De haarzakjes die zijn afgestorven, komen niet meer terug. Daarom is het belangrijk om de haren die je nog wel hebt te behouden. Dit kun je doen door preventieve middelen tegen haarverlies te gebruiken. Hierbij moet je denken aan shampoos, conditioners, lotions zoals Minoxidil/Nanoxidil, haargroei capsules en finasteride/dutasteride.

Er zijn een hoop producten op de markt die niet werken. Daarom kiezen wij ervoor om uitsluitend producten te verkopen met een FDA-approval (U S Food and Drug Administration). De producten die dit keurmerk krijgen zijn door een zware keuring heen gekomen waarbij wordt gekeken naar veiligheid en werkzaamheid, maar niet noodzakelijkerwijs een garantie voor de effectiviteit bij alle gebruikers.

In het geval van erfelijke haaruitval wordt er vaak gesproken van de “big 3”. Deze producten zorgen ervoor dat haarzakjes minder gevoelig of moeilijk bereikbaar zijn voor het stofje dihydrotestosteron door het hormoon te blokkeren. Hieronder vind je een overzicht van de “big 3”, gerangschikt naar effectiviteit.

Nanoxidil of Minoxidil-lotion

Spectral DNC-N met Nanoxidil

Nanoxidil en Minoxidil-lotion zijn bekend in de markt en worden al langere tijd aangeboden en worden gebruikt in de context van haarverzorging, maar hun effectiviteit kan variëren.

Spectral.DNC-N met 5% Nanoxidil is een product dat deel uitmaakt van het aanbod van DS Laboratories. Het bevat Nanoxidil, een molecuul dat verschilt van Minoxidil in moleculair gewicht, wat invloed kan hebben op de wijze van opname door de hoofdhuid en het residu na gebruik.

Foligain Haargroei Capsules

FOLIGAIN Haargroei Capsules

De Foligain Haargroei Capsules zijn ontworpen als een voedingssupplement. Ze bevatten vitamines, mineralen en plantenextracten. Deze capsules zijn vegetarisch en bevatten ingrediënten zoals Saw Palmetto, Nettle Leaf Extract, Foliumzuur, Biotine, Zink, Niacine, Vitamine B6, Beta-sitosterol en Amerikaanse Ginseng Root Extract.

Een haargroeistimulerende shampoo

DS Laboratories Revita Shampoo tegen haaruitval

DS Laboratories Revita Shampoos is een shampoo die beoogt bij te dragen aan de gezondheid van het haar. Deze shampoo is vrij van bepaalde stoffen zoals SLS, sulfaten en parabenen.

Andere middelen:

Finasteride
Finasteride is een medicijn dat voorgeschreven wordt voor bepaalde aandoeningen. Zoals bij elk medicijn, heeft Finasteride specifieke indicaties en potentiële bijwerkingen .Finasteride remt de werking van DHT. Hierdoor kan het haar weer gaan groeien op plekken waar de groei eerder was gestopt. Het is vooral werkzaam op de kale plek op de kruin. Bij kaalheid wordt finasteride gebruikt in een lagere dosering dan bij prostaatvergroting.

Dutasteride
Dutasteride is ook een medicijn dat haaruitval kan verminderen en haargroei bevorderen. Ook dutasteride heeft een aantal bijwerkingen.Dutasteride remt de werking van DHT. Hierdoor kan het haar weer gaan groeien op plekken waar de groei eerder was gestopt. Het is vooral werkzaam op de kale plek op de kruin.

Saw Palmetto
Saw Palmetto is een plantenextract uit Zuid-Amerika. Saw Palmetto is o.a. te vinden in de Foligain Haargroei Capsules. 

Laserhelm
Over tijd is er veel technologische vooruitgang gemaakt om haaruitval tegen te gaan of te verbergen; vooral Laserhelmlasers zijn hiervoor een goede methode. Afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van lasers. De techniek die haaruitval tegen gaat heet “Low level laser therapy” of in het kort, “LLLT”. Het gaat hierbij om low level laser therapy (LLLT). Er zijn meerdere producten die de techniek gebruiken ter aanpak van haaruitval, de bekendste is de Harimax Laserkam.

Hoe werkt LLLT nou eigenlijk precies?
Het licht dat de lasers uitstralen verbetert in de haarwortels de bloed- en lymfecirculatie; en het stimuleert de cellen in de haarfollikels. Omdat laserlicht werkt op verschillende golflentes, dringt het tot diep in de hoofdhuid door. 

Hoe gaat het in z’n werk?
Een laserhelm is een echt helm die op het hoofd wordt gezet. Voor een optimaal resultaat wordt het aangeraden minimaal twee keer per week de helm voor 18 minuten te dragen. Voor extra bloedcirculatie (en extra ontspanning) kan er gebruikt gemaakt worden van de massagefunctie. De laserkam moet gebruikt worden als een echte kam; langzaam voortbewegend door het haar voor gemiddeld 15 minuten. De laserkam dient om de dag gebruikt te worden voor een optimaal resultaat.

Cosmetische ingrepen haaruitval

Cosmetische ingreep tegen haaruitval

Haarwerk
Een haarwerk is een 'kunstmatig kapsel' wat gedragen wordt op het hoofd ter vervanging van blijvend of tijdelijk uitgevallen haren. Er zijn diverse bedrijven die haarwerken kunnen maken en aan kunnen brengen. Tegenwoordig zijn de haarwerken zo goed dat er geen verschil is te zien tussen een haarwerk en echt haar.

Haartransplantatie
Als je te laat bent begonnen met de aanpak van je haaruitval, maar wel het hebt kunnen stabiliseren is er de optie een haartransplantatie te ondergaan. De afgelopen jaren zijn de technieken verbeterd waardoor de prijzen zijn gedaald. Mensen die kiezen om deze procedure te ondergaan kiezen vaak voor Turkije. Hier zijn de haartransplantaties veilig, goedkoop en zeer effectief. Een nadeel van de klinieken in Turkije is de taalbarrière en het gevoel dat je maar een 'nummertje' bent. Alles gaat op lopende band niveau. Een haartransplantatie kost tussen de €1800 en €10.000 afhankelijk van het land waar de transplantatie wordt gedaan en hoeveel grafts (haarzakjes) je nodig hebt om de kalende plekken op te vullen.


ACELL behandeling
De resultaten van een ACELL behandeling zijn erg verschillend. Sommige mensen geven aan dat hun haar werkelijk dikker en voller is geworden, andere geven aan dat de behandeling niets heeft gedaan. Zolang de resultaten niet 100% zeker zijn, is het daarom een risico om een ACELL behandeling te ondergaan. De kosten bedragen zo'n €2000.

Het serum dat wordt gebruikt kan de stamcel van een volwassen haarzakje laten groeien, versterken of veranderen. Dit serum heeft een gelijke samenstelling als het eiwit dat natuurlijke haargroei veroorzaakt. Het serum is opgebouwd uit:

  • Extracellular Matrix (ECM) — ECM is een wondgeneesmateriaal dat een verhoogde bloedtoevoer veroorzaakt naar stamcellen die huid en spieren produceren.
  • Platelet-Rich Plasma (PRP) — Dit serum wordt verkregen uit bloed van de patiënt en bevat regeneratieve werking, waardoor groei wordt bevorderd. PRP wordt in de medische wereld ook wel gebruikt voor orale, orthopedische en cosmetische chirurgische toepassing.
  • Vitamin D — Het nutriënt vitamine D draagt onder andere bij aan de aanmaak van cellen en weefsels

De behandeling
De procedure vindt plaats door een aantal micro injecties in de huidlaag aan te brengen, dit om de groei en het herstel van het haar te bevorderen. De behandeling gebeurt onder lokale verdoving.

Na behandeling
Al na 8-12 weken kunnen de eerste resultaten zichtbaar worden. Met de tijd worden de effecten steeds duidelijker.

Risico’s van een ACELL-behandeling (tijdelijk)

  • Je zal merken dat je haarkleur verandert: deze verandert namelijk terug naar de eigen (oorspronkelijke, natuurlijke kleur)
  • Griepachtige klachten (met kans op een kleine verhoging en spierpijn) – deze blijven maar een paar dagen aan
  • Jeuk op de huid

Micro hair pigmentation
Een laatste optie is Micro Hair Pigmentation (MHP) / Scalp Micropigmentation (SMP) of in het Nederlands MHP2Micro Haar Pigmentatie/Hoofdhuid Micro Pigmentatie. Dit is een procedure waarbij pigmenten doormiddelvan een speciale techniek rechtstreeks worden aangebracht op de hoofdhuid om natuurlijk-uitziende haarfollikels te repliceren. Dit is een van de meest voorkomende en makkelijke methoden beschikbaar om het haar voller te laten lijken en kaalheid te camoufleren. Het is ook een goede behandeling om littekens na een haartransplantatie te doen verdwijnen of de illusie te creëren van echt haar op plekken waar dit niet het geval is. Ook is deze behandeling relatief goedkoop vergeleken met een haartransplantatie of ACELL behandeling.

Let op: de effectiviteit en resultaten van de genoemde producten en behandelingen kunnen variëren per individu. Wij adviseren altijd om medisch advies in te winnen bij een gekwalificeerde gezondheidsprofessional voordat u begint met een nieuwe behandeling of het gebruik van nieuwe producten, vooral in geval van gezondheidsproblemen of aandoeningen.

Conclusie

Haaruitval tegengaan en haargroei bevorderen is een langzaam proces; we praten dan niet over weken maar als snel over maanden of zelfs jaren. Bij het gebruik van producten, medicijnen of iets anders moet je geduld hebben. De meeste fabrikanten adviseren om het product minimaal een jaar te gebruiken om te beoordelen of het bij jou past en effectief is; het is dus een investering. In de praktijk worden de resultaten echter vaak al na 4 maanden zichtbaar. Iedereen is anders en hoe effectief iets is, is persoonsgebonden. Het is daarom belangrijk dat je het product trouw en met routine blijft gebruiken; het moet onderdeel worden van je dagelijks ritueel.

De eerste stap is altijd om eerst je huisarts te bezoeken, en eventueel ook een dermatoloog zodat de oorzaak van jouw haaruitval met zekerheid kan worden vastgesteld. Wanner je de diagnose hebt, moet je een plan opstellen hoe je je haaruitval gaat aanpakken: denk dan op de lange termijn, en hou rekening met je persoonlijke situatie want het is iets waar je lang aan vastzit; onze klantenservice staat altijd voor je klaar om je hierbij te helpen. Kies ook een product wat je prettig lijkt in gebruik, er zijn veel mogelijkheden zoals een haargroeistimulerende shampoo, conditioners, minoxidil of nanoxidil lotion, saw palmetto, finasteride, dutasteride of een laserhelm en andere cosmetische ingrepen. Iedereen is anders maar voor bijna iedereen is een oplossing.